Dostupni linkovi

Azerbejdžan: Prvi put omogućene posjete zatvorenoj Hadiži Ismailovoj


Hadiži Ismailovoj, azerbjedžanskoj novinarki RSE koja se bavi istraživanjem korupcije, prvi put je u zatvoru omogućena posjeta od kada je uhapšena početkom decembra prošle godine.

Njena sestra Sabina Rahimova, izjavila je danas (25.marta), da je dan ranije, u utorak, posjetila svoju sestru u zatvoru u Bakuu i da su razgovarale kroz zatvorsko staklo.

Sa njom je u posjeti Hadidži Ismailovoj bila i njena kćer.

Kako je kaže, Hadiža joj je djelovala veoma snažna duhom te je poručila da pozdravi sve njene kolege, prijatelje i rodbinu.

Ismailova je uhapšena 5.decembra, 2014., i određen joj je pritvor uoči suđenja, a sumnjiči se za podsticanje na samoubistvo.Ona tvrdi da je njeno hapšenje motivisano njenim istraživačkim radom.

Hadiža Ismailova bavi se istraživačkim novinarstvom i ispitivanjem korupcije, do sada je objelodanila niz dokaza o umiješanosti članova porodice predsjednika Ilhama Alijva u nezakonite aktivnosti.

Hapšenje Ismailove oštro su osudile međunarodne grupe koje se bave slobodom medija i ljudskim pravima, uz ocjenu da je riječ o sistematskoj kampanji azerbejdžanske vlade na zatrašivanju i ućutkivanju svih nezavisnih aktivista i novinara.

XS
SM
MD
LG