Dostupni linkovi

Konačna presuda Tolimiru za Srebrenicu idući mjesec


Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

Predsjednik Žalbenog vijeća Theodor Meron u slučaju protiv generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira zakazao je izricanje drugostupanjske presude za srebrenički genocid za 08.travanj ove godine.

Tolimir je 2012.godine osuđen na doživotan zatvor zbog zapovjedne odgovornosti za srebrenička masovna pogubljenja kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno–sigurnosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

I Tolimir i Mladić, kojem suđenje za genocid i dalje traje, optuženi su kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem trajnog uklanjanja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe. To je prema presudi postignuto u srpnju 1995. godine ubojstvom preko 7.000 muškaraca i prinudnim preseljenjem desetina tisuća žena i djece iz spomenutih Zaštićenih zona UN-a.

On se u Žepi i Srebrenici dogodio prema „Direktivi 7“, potpisanoj od predsjednika RS Radovana Karadžića također optuženog za isti zločin, a koju su provodili zapovjednici VRS-a, među ostalim i Tolimir u svom obavještajno-sigurnosnom sektoru u Glavnom štabu.

Direktiva 7 je prema zaključcima Raspravnog vijeća imala za cilj stvaranje nemogućih uvjeta u enklavama, među ostalim i zaustavljanjem humanitarne pomoći.

Iako u Žepi nije došlo do masovnih pogubljenja, kao u Srebrenici, Raspravno vijeće je utvrdilo da se genocid tamo također dogodio, budući da su ubijena tri čelna čovjeka bošnjačke zajednice.

Žalbena rasprava, nakon žalbenog postupka – održana je u studenom prošle godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG