Dostupni linkovi

Bridlav: Pomoći Ukrajini i oružjem ako treba


Zapad bi trebalo da razmotri korišćenje svih sredstava kako bi pomogli Ukrajini, izjavio je glavnokomandujući NATO snaga u Evropi Filip Bridlav. Upitan da li je za slanje defanzivnog oružja Ukrajini, Bridlav je odgovorio da je očigledno da se protiv Ukrajine koriste diplomatska, informativna, vojna i ekonomska sredstva.

"Zbog toga, mislim da bi mi na Zapadu trebalo da razmotrimo kao odgovor sva naša sredstva. Da li bi to moglo da bude destabilizujuće, odgovor je da. Neaktivnost bi, takođe, mogla da bude destabilizujuća", dodao je Bridlav, preneo je Rojters.

Ruska agencija RIA Novosti navela je da će sve zemlje koje odluče da se priključe sistemu protivraketne odbrane NATO biti izložene diplomatskom pritisku, dodajući da su se pod pritiskom ranije našle Rumunija i Poljska.

Bridlav je rekao "svi koji žele da se priključe tim odbrambenim potencijalima naći će se pod takvim diplomatskim i političkim pritiskom".

Ambasador Rusije u Danskoj Mihail Vanjin rekao je juče da bi Moskva mogla da pošalje nuklearne projektile na brodove te zemlje, članice NATO-a, ako se ona priključi sistemu vazdušne odbrane Alijanse.

Danska je u avgustu pristala da se priključi odbrambenom sistemu NATO-a, s najmanje jednom fregatom s unapređenim kapacitetima.

Rusija se oštro protivi sistemu protivvazdušne odbrane, čije bi baze, prema planovima, trebalo da se nalaze u Rumuniji i Poljskoj.

XS
SM
MD
LG