Dostupni linkovi

Europol: Hapšenja u akciji protiv kineske trgovine ljudima


Evropske policije su uhapsile 26 osumnjičenih u toku operacije u četiri zemlje protiv kineskih kriminalnih grupa umiješanih u trgovinu ljudima, saopćio je Evropski ured policije Europol u petak.

- Dvadeset i šest osoba je uhapšeno i 14 je identificirano kao potencijalne žrtve - saopćio je Europol, čije je sjedište u Hagu.

Izvršeno je 288 pretresa u kineskim preduzećima u Austriji, na Kipru, u Sloveniji i Švajcarskoj. Provjeravani su identiteti oko 1.154 osobe, uglavnom iz Kine.

Operacija, koja se vodila u ponedjeljak i utorak, je uradila kontrole na "međunarodnim aerodromima, procijenjinim kao tačke mogućeg izlaska za žrtve trgovine ljudima iz Kine".

Više od 450 policajaca je učestvovalo u operacijama, čiji je cilj bio identificirati žrtve iz Kine "i upoznati bolje umiješane kriminalne grupe i trgovce", saopćio je Europol.

Sakupljeni podaci prikazuju grupu kriminalaca visoko organizovanu, koja regrutira osobe u Kini koristeći lažna dokumenta i šalje ih u Evropu da rade u bordelima, salonima za masažu, manikuru ili u restoranima.

XS
SM
MD
LG