Dostupni linkovi

Milanović: Tito i Tuđman najbolje od Hrvatske u datim razdobljima


Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da su Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najbolje što je Hrvatska imala u datim razdobljima istorije.

"Ako to kao Hrvat ne razumiješ, onda ne razumiješ hrvatsku istoriju", rekao je Milanović novinarima povodom izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Berlinu da je Tito bio diktator i da će njegovu bistu ukloniti iz predsjedničkog kabineta.

Milanović je u Jastebarskom rekao da nije opčinjen ni jednim ni drugim, ali da poštuje "neke stvari kod obojice".

"Ali teško je upoređivati 1945., 1991. i 1998. godinu. U mom kabinetu nema bista. Poštujem ih, ali nisam idolopoklonik", istakao je Milanović, koji je predsednik Socijaldemokratske partije.

Po stupanju na dužnost predsjednice Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će se riješiti Titove biste i poslati je u muzej.

Iako bista godinama izaziva polemike u javnosti, dosadašnji predsjednici Hrvatske, među kojima i prvi predsjednik Franjo Tudjman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsjednica, nijesu željeli da je uklone iz predsjedničkih dvora na Pantovčaku.

Sadašnji lider HDZ Tomislav Karamarko više puta je kritikovao bivšeg predsednika Ivu Josipovića zbog biste Tita, za koga smatra da je zločinac, i poručivao da bi je on, da je predsjednik države, izbacio s Pantovčaka.

Karamarkove izjave kritikovali su bivši predsjednici Ivo Josipović, a posebno Stjepan Mesić koji je rekao da je u Karamarkovoj izjavi sadržan sukus istorijskog revizionizma kojim "desnica bombarduje već više od dva desetljeća".

XS
SM
MD
LG