Dostupni linkovi

Poznata imena svih ministara u Vijeću ministara BiH


Potvrđivanjem imena kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH za Vijeće ministara BiH kompletirana je državna vlada kojom će u naredne četiri godine predsjedavati Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije.

Stranka demokratske akcije, Savez za promjene, Demokratska fronta i Hrvatska demokratska zajednica BiH potvrdile su imena kandidata za ministre u Vijeću ministara BiH, na čijem čelu će naredne četiri godine biti Denis Zvizdić (SDA).

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u petak je potvrdio novinarima da će Adil Osmanović biti kandidat za državnog ministra civilnih poslova, te da će SDA kandidovati Semihu Borovac za ministricu ljudskih prava i izbjeglica BiH.

Kandidati Saveza za promjene su Igor Crnadak iz PDP-a za ministra vanjskih poslova BiH, Mirko Šarović iz SDS-a za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Dragan Mektić, također iz SDS-a, za ministra sigurnosti BiH.

Kako je ranije potvrđeno, Demokratska fronta će za ministara komunikacija i prometa BiH kandidovati Slavka Matanovića.

Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH danas je potvrđeno da će njihovi kandidati za ministre u Vijeću ministara BiH biti Vjekoslav Bevanda, koji bi se naredne četiri godine trebao naći na čelu Ministarstva finansija i trezora BiH, Marina Pendeš, kandidatkinja za ministricu odbrane BiH i Josip Gubeš, kandidat za ministra pravde BiH.

Iz HDZ-a BiH su saopćili da će u Vijeću ministara BiH Mato Franjičević biti zamjenik ministra vanjske trgovine, Mijo Krešić zamjenik ministra sigurnosti, Josip Brkić zamjenik ministra vanjskih poslova, dok će Predrag Kožul biti zamjenik ministra komunikacija i prometa.

Na današnjoj konferenciji za medije saopšteno je i ko su kandidati HDZ-a BiH za ministre u Vladi Federacije BiH. Kako je već od ranije poznato, HDZ BiH je za ministricu finansija Federacije BiH kandidovao Jelku Miličević.

Federalno ministarstvo zdravstva naredne četiri godine trebao bi voditi Vjekoslav Mandić, dok bi se Denis Lasić trebao naći na čelu ministrastva saobraćaja i komunikacija. Saopšteno je i da je Zora Dujimović kandidatkinja za ministricu kulture i sporta, Joža Martić kandidat za ministra prostornog uređenja, dok je Mato Jozić HDZ-ov kandidat za federalnog ministra pravde.

Koalicione političke stranke uspjele su nakon više od pet mjesec predložiti imena kandidata za Vijeće ministara BiH, no posao na formiranju državne vlade još uvijek nije gotov. Sada slijedi popunjavanje obrazaca, provjera kandidata od Centralne izborne komsije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dostavljanje imena kandidata Parlamentarnoj skupštini BiH.

XS
SM
MD
LG