Dostupni linkovi

Islamska država prihvatila ponudu odanosti Boko Harama


Islamska država prihvatila je ponudu nigerijske ektremističke grupe Boko haram ( Zavet za odanost), u trenutku kada su oba teroristička pokreta pod pojačanim vojnim pritiskom.

U audio poruci koja je objavljena u četvrtak portparol Islamske države Abu Mohamed al-Adnani izjavio je da je prihvaćena lojalnost Boko Harama i da je kalifat sada proširen na Zapadnu Afriku.

Al Adnani je pozvao borce iz celog sveta da se pridruže Boko Haramu.

Islamska država je prošlog leta zauzela veći deo severnog i zapadnog Iraka, čime je pod svoju kontrolu stavila oko trećine Iraka i Sirije. Sada se, međutiom, bori protiv iračkih snaga za očuvanje kontrole nad Tikritom, i pod stalnim je vazdušnim napadima zapadnih sila u drugim delovima Iraka i u Siriji.

Boko Haram, koji se već šest godina bori da uvede šerijatsko pravo u Nigeriji, prethodnih dana je dosta oslabljen ofanzivom međunarodnih snaga, koje su oslobodile više gradova na severoistoku te zemlje.

Vođa Boko Harama Abubakar Šekau se u audio snimku u subotu zavetao
na odanosti Islamskoj državi i pozvao muslimane širom sveta da se zakunu na lojalnost njenom lideru Abuu Bakru el Bagdadiju.

Procenjuje se da je u napadima Boko harama prošle godine ubijeno 10.000 ljudi, a hiljade Nigerijaca je izbeglo u susedni Čad.

Grupa je napade proširila i na Kamerun, Niger i Čad, u znak osvete zbog njihove zajedničke borbe protiv islamističkih pobunjenika.

Boko haram je, po ugledu na Islamsku državu, proglasila kalifat u osvojenim područjima na severoistoku Nigerije, a počela je i da objavljuje video snimke pogubljenja.

Članice Saveta bezbednosti UN predložile su u četvrtak da pošalju novac, opremu i vojnike koaliciji afričkih zemalja koje se bore protiv Boko harama.

XS
SM
MD
LG