Dostupni linkovi

Maduro: Sankcije SAD otrovan korak


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je oštro kritikovao SAD zbog uvođenja sankcija sedmorici zvaničnika njegove zemlje optuženima za kršenje ljudskih prava.

On je najavio da će od venecuelanskog Kongresa zatražiti veća ovlašćenja za "borbu protiv imperijalizma".

Maduro se sinoć u događaju koji je uživo prenosila venecuelanska državna televizija pojavio pred javnosti sa sankcionisanim zvaničnicima i u vatrenom govoru im čestitao na "imperijalističkim častima koje im je udelio Vašington", prenela je agencija AP.

"Predsednik Barak Obama je u ime američke imperijalističke elite odlučio da lično preuzme na sebe zadatak da porazi moju vladu, da interveniše u Venecueli i kontroliše našom zemljom iz SAD", istakao je Maduro.

"Obama je danas preduzeo najagresivniji, najnepravedniji i najotrovniji korak koji su SAD ikad preduzele protiv Venecuele", dodao je on.

Predsednik Venecuele je sinoć takođe unapredio jednog od sankcionisanih, generala majora Gustava Gonsalesa, sa mesta generalnog direktora venecuelanske obaveštajne službe na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

SAD su sinoć uvele sankcije protiv sedmorice najviših venecuelanskih zvaničnika, navodeći da su oni odgovorni za gušenje antivladinih protesta prošle godine u Venecueli i krivično gonjenje opozicionara u toj zemlji.

Sankcionisanim zvaničnicima će biti zabranjen ulazak u SAD i zamrznuta im je imovina u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG