Dostupni linkovi

Vojna obuka i za poljske parlamentarce


Poslanici Sejma poljskog parlamenta obući će u maju uniforme i uzeti puške u ruke, pošto je predsednik Sejma Radoslav Šikorski ugovorio za zainteresovane vojnu obuku i kratke vežbe, nakon što se samoinicijativno za vojni kurs civila prijavila jedna od starijih poslankinja opozicije.

"Drago mi je što su se neki prijavili sami vojnim komandama za obuku civila. Pošto živimo u nemirna vremena i pošto postoji potreba, ugovorio sam sa ministrom odbrane vežbe na poligonu, vojnu obuku, pucanje i na kraju tradicionalni vojnički pasulj", obavestio je poslanike Šikorski.

Šef donjeg doma poljskog parlamenta dodao je da je ministar odbrane spreman da za ovaj kurs vojne obuke poslanika napravi izuzetak i ne insistira da kursisti budu mlađi od 50 godina, što je granica za vojnu obavezu.

"Ministar mi je dao garancije da će za starije zdrave i mladolike poslanike napraviti izuzetak", kazao je Šikorski i ironično dodao da najbolji mogu da se kvalifikuju za desantne jedinice.

Novinarima je kasnije Šikorski, inače bivši dugogodišnji šef poljske diplomatije, objasnio da su u Ministarstvu inostranih poslova diplomate i činovnici imali organizovane dobrovoljne odlaske na vojni poligon i da je za te kratke vojne vežbe civila vladalo veliko interesovanje, javljaju danas poljski mediji.

Istu mogućnost kao diplomatama Šikorski je sada ponudio i poslanicima kao reakciju na to što je jedna od najmilitantnijih poslankinja opozicionih konzervativaca Kristina Pavlovič na Fejsbuku obavestila da namerava da se prijavi i prođe takvu obuku.

XS
SM
MD
LG