Dostupni linkovi

Moskovljani odaju počast Nemcovu, u nedjelju Marš žalosti


Građani polažili cvijeće na mjesto pogibije Nemcova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Video/Reuters

Prominentni ruski opozicionar i bivši zamjenik premijera Boris Nemcov (55) ubijen je u petak uveče u Moskvi.

Nepoznata lica su iz bijelog automobila, na oko 200 metara od Kremlja, na dobro osvjetljenom Moskvoreckom mostu, ubili Nemcova iz vatrenog oružja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da će biti učinjeno sve kako bi organizatori i izvršioci ubistva jednog od lidera opozicije bili kažnjeni.

"Biće učinjeno sve kako bi organizatori i izvršioci tog podlog i ciničnog ubistva bili kažnjeni", navodi se u Putinovom telegramu saučešća porodici, objavljenom na internet stranici Kremlja.

"Boris Nemcov je ostavio svoj trag u historiji Rusije, u politici i javnom životu. Radio je na važnim funkcijama u teškom prelaznom periodu za našu državu. Uvijek je direktno i pošteno iznosio svoju poziciju, branio svoje gledište", navodi se u telegramu.

Ruski Istražni odbor je u saopštenju ocijenio da je ubistvo Nemcova "pažljivo planirano", prenosi AFP.

"Nema sumnje da je ovaj zločin pažljivo planiran, kao i mjesto izabrano za ubistvo na mostu, odmah pored Kremlja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da izgleda da je za ubistvo je upotrebljen pištolj tipa "makarov", koji se koristi u ruskoj policiji i vojsci, i prema tome koje je veoma rasprostranjeno oružje.

Istražitelji su, takođe, na licu mjesta našli šest čaura od devet militmetara različitih proizvođača, što otežava utvrđivanje njihovog porijekla. Prema saopštenju, svjedoci ubistva već su ispitani.

Boris Nemcov
Boris Nemcov

U nedjelju Marš žalosti

Moskvske vlasti dozvolile su da bude održan u nedjelju (1. mart) Marš žalosti posvećen Borisu Nemcovu a koji bi, prema pisanjima svjetskih medija, mogao da okupi oko 50.000 ljudi.

Organizatori opozicionog protesta "Proljeće" otkazali su zbog ubistva Nemcova protest predviđen za nedjelju i saopštili da namjeravaju da organizuju šetnju posvećenu njemu, ali su moskovske vlasti prvobitno odbacile takvu mogućnost.

Međutim, kasnije je marš dozvoljen.

"Dali smo odobrenje za održavanje tog događaja", rekao je za RIA Novosti jedan zvaničnik grada Moskve, te dodao da će šetnja proći kroz centar Moskve i preći preko mosta blizu Kremlja gdje je izvršen zločin.

(Fotogalerija: Ruski servis RSE)


Nekada smatran najvjerovatnijim nasljednikom prvog ruskog postsovjetskog predsjednika, Borisa Jeljcina, Nemcov je postao poznata opoziciona figura i oštar kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Stekao je ugled kao guverner oblasti Nižnji Novograd a kasnih 1990-tih godina postao zamjenik premijera u vrijeme posljednjeg mandata Jeljcina kao predsjednika.

Nemcov je napustio Dumu, donji dom ruskog parlamenta 2003. godine, od kada je osnovao i predvodio nekoliko opozicionih partija i grupa, posljednju Republikansku partiju Rusije - Partiju narodne slobode.

Reakcije iz cijelog svijeta

Američki predsjednik Barack Obama je među prvima osudio "brutalno ubistvo" Borisa Nemcova.

U saopštenju Bijele kuće, takođe, se poziva ruska vlada da provede "hitnu, nepristrasnu i transparentnu istragu" i osiguraju da "odgovorni budu privedeni pravdi".

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko svoj je šok izrazio na Twitteru.

"Šok. Ubili su Borisa. Teško je povjerovati. Ne sumnjam da će ubice biti pronađene, prije ili kasnije. Uvijek će živjeti u sjećanju", napisao je Poroshenko.

"Važno je raditi na otkrivanju ubica Nemcova, ali ovakva ubistva će se dešavati dok god nam iz visokih pozicija poručuju da su oni - koji žele vidjeti Rusiju u Evropi - izdajnici nacije", izjavio je za ruski servis RSE Vadim Prohorov, advokat Nemcova.

(Video: RSE na mjestu ubistva Nemcova)

RSE na mjestu ubistva Nemcova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00


Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik François Hollande osudili su ubistvo Nemcova.

Merkelova je pozvala predsjednika Rusije Vladimira Putina da "učini sve da ubistvo bude rasvijetljeno i da počinioci odgovaraju za zločin koji su počinili", navedeno je u saopštenju iz njene kancelarije.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier pozdravio je to što su ruske vlasti odmah preduzele mjere u cilju hapšenja odgovornih za ubistvo Nemcova.

Političko ubistvo

Dmitrij Gudkov, opozicioni poslanik iz Samo Rusija partije napisao je na Twitteru:

"Ovo je jasno političko ubistvo.Ako i nije bilo naručeno ono je rezulatat propagande mržnje koju sprovodi naša vlada" naveo je Gudkov.

Šahovski šampion i takođe prominentni Putinov kritičar, Gari Kasparov na Twitteru je reagovao referirajući se na Putinovo saopštenje da je ubistvo provokacija.

Gari Kasparov
Gari Kasparov

"Novinarka Ana Politkovskaja je ubijena. Malezijski avion MH17 je pogođen u vazduhu (iznad zone sukoba na istoku Ukrajine, op.a.). Sada je Boris mrtav. Kao i uvijek, Kremlj će kriviti opoziciju ili CIA-u ili koga god već", napisao je na Twitteru Kasparov.

Bivši američki ambasador u Rusiji, Michael McFaul, na Twitteru je, povodom ubistva istaknutog kritičara ruskog predsjednika, napisao:

"Nemcov je bio pravi patriota, koji je vjerovao u velike mogućnosti Rusije. Plačem za oboma, i za njegovom porodicom i za ruskom zemljom koju je toliko volio."

Generalani sekretar Savjeta Evrope, Thorbjorn Jagland, izrazio je šok i zapanjenost zbog ubistva Nemcova.

"Ubice moraju biti privedene pravdi", poručio je.

Azil u Litvaniji

Inače, Nemcov je planirao da traži politički azil u Litvaniji 2012. godine strahujući od progona Kremlja, izjavio je u subotu bivši litvanski premijer Andrius Kubilius.

Kubilis je tada obećao Nemcovu da će ga primiti u Litvaniju, ali je ruski opozicionar odlučio da ostane u Rusiji.

"Nemcov je rekao da je strahovao da će biti uhapšen", nakon protesta opozicije protiv trećeg predsjedničkog mandata Vladimira Putina 2012. godine, rekao je Kubilius u izjavi AFP.

"Pitao je da li bi mu Litvanija odobrila politički azil. Ja sam mu predložio da odmah dođe, ali je ipak odlučio da ostane u Rusiji", dodao je bivši litvanski premijer.

Pripremajući se za veliki anitiratni miting 1. marta, sam Boris Nemcov je izazio sumnju da mu je život ugrožen.

Za Sobesednik vijesti je 10. februara izjavio: "Plašim se da će me Putin ubiti", rekao je dodajući: "Vjerujem da je on taj koji je započeo rat u Ukrajini. Ne mogu ga manje voljeti", rekao je prije 15 dana sada pokojni Boris Nemcov.

XS
SM
MD
LG