Dostupni linkovi

Kosovo: Poternica za Stojanovićem iskorak ka pravdi


Momir Stojanović
Momir Stojanović

Interpolova poternica za Momirom Stojanovićem, poslanikom SNS-a u Skupštini Srbije, raspisana je a na osnovu naloga za hapšenje kojeg je izdao međunarodni tužilac EULEX-a, saznaje RSE.

EULEX-ov tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova izdao je nalog za hapšenje 17 osoba zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Stojanović je predmet višegodišnje istrage koja je u toku, i traži se kao osumnjičeni.

Stojanović, inače rođen u Đakovici, za vreme rata na Kosovu bio je načelnik bezbednosti Prištinskog korpusa.

Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo u Prištini, kaže je da stavljanje Stojanovića na "crvenu" Intepolovu listu pozitivno, jer to daje nadu da će se postignuti pravda.

“Iako je nejasno da li će Srbija njega izručiti ili ne, ovo je pozitivno, a pogotovo zato što je imao visok stepen u srpskoj vojnoj hijerarhiji. Do skoro smo sumnjali da možda nikada neće biti izvedeni pred lice pravde oni koji su bili u komandnom lancu, tako da je ovo veoma važan korak”, kazao je Blakaj.

Blakaj dodaje i da je dosadašnja praksa pokazala da srpske vlasti nisu veoma spremne da sarađuju sa pravosuđem a kada je reč o ljudima koji su bili visoko pozicionirani.

“Pošto se sada radi o Interpolu, nadam se da će srpske vlasti biti primorene da sarađuju sa pravosuđem”, dodao je on.

Behxhet Shala, rukovodilac Saveta za slobodu i zaštitu ljudskih prava na Kosovu kaže da je ovo dobra vest, ali je put za izvršenje optužnica dugačak.

“Ukoliko se uhapse te osobe, to će biti dobro. Ako im se presudi, to će biti dobro za žrtve, za pravdu. Ali, na osnovu onoga što je do sad objavljeno pa do izvršenja optužnice, ovo je dugačak put i mislim da se mora raditi ubrzanim tempom. Moguće je i da neće biti uhapšeni svi oni koji su listi”, navodi Shala.

Momir Stojanović, inače predsednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost rekao je u sredu da je upoznat o tome da je za njim raspisana "crvena" Interpolova poternica po optužnici za zločine nad albanskim civilima na Kosovu, dodavši da se nada da će država Srbija reagovati.

XS
SM
MD
LG