Dostupni linkovi

Handke, Mihalkov i Stoltenberg počasni građani Beograda


Odbornici Skupštine Grada Beograda poglasili su danas ruskog reditelja Nikitu Mihalkova, austrijskg pisca Petera Handkea i norveškog političara Torvalda
Stoltenberga za počasne građane Beograda.

Obrazlažući predlog za njihovo imenovanje gradski menadžer Goran Vesić istakao je da to na neki način predstavlja presedan i početak nove ere u oblasti dobijanja priznanja počasnog građanina Beograda jer su do sada, među 27 počasnih građana, bili političari i generali.

Prema njegovim rečima bogata politička karijera Torvalda Stoltenberga na neki način počela je u Beogradu, gde je bio sekretar ambasade Kraljevine Norveške.

"Njegova uloga u raspadu Jugoslavije je svima poznata, o našem narodu i zemlji nije govorio kroz šablone, već se trudio da nađe rešenje i zato je zaslužio poštovanje ljudi u sveti i Srbiji", rekao je Vesić.

Kada je reč o Nikiti Mihalkovu, Vesić je podsetio da je reč o jednom od najznačajnijih reditelja današnjice i podvukao da je titulu dobio prevashodno filmom "Sunčanica" u kojem se afirmiše Beograd.

Peter Handke, kako je objasnio, zvanje počasnog građanina zaslužuje jer decenijama podržava Srbiju "nezavisno ko je u njoj na vlasti" i koji se kroz javne nastupe bori da se sazna pravo stanje na Kosovu.




XS
SM
MD
LG