Dostupni linkovi

Čović: Hrvati će tražiti federalizaciju BiH


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ 28. februara biti usvojena deklaracija koja će definisati ključne smjernice hrvatske politike u BiH i u kojoj se predlaže federalni model uređenja BiH.

"U deklaraciji smo se osvrnuli na našu poziciju u BiH i na ono što mislimo da bi trebalo promijeniti kako bi BiH preživjela kao država. Ponudili smo i poruku kako mislimo da bi trebalo reorganizovati BiH da bi bila upravo onakva kakvu mi želimo", izjavio je novinarima u Mostaru Čović, koji je i predsjednik HNS-a.

Predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH Martin Raguž u odvojenoj izjavi za novinare nakon sjednice Predsjedništva HNS-a rekao je da deklaracija predviđa temeljnu reformu Ustava BiH kako bi bila obezbijeđena institucionalna i svaka druga ravnopravnost hrvatskog naroda.

"Preferira se federalni model uređenja i ide se na mogućnost održavanja međunarodne konferencije s obzirom na nastanak sadašnjeg Ustava u okviru Dejtonskog sporazuma, a do tada da se utvrde promjene koje bi omogućile da BiH ide evroatlantskim putem", naveo je Raguž.

Na Saboru HNS-a 28. februara biće izabrano i novo rukovodstvo ove organizacije.

XS
SM
MD
LG