Dostupni linkovi

Dva snažna uzastopna potresa u Japanu


Snažan potres, magnitude 5,9 pogodio je Japan u utorak, samo nekoliko sati pošto su evakuirani obalni gradovi zbog potresa od 6,9, uz sjeverni otok Honšu.

Još nije izdano upozorenje za cunami i nema podataka o šteti i žrtvama, a japanska mreža NHK pokazala je snimke na kojima se vidi kako se tlo trese u prefekturi Aomoriju, sedm stotina kilometara sjeverno od Tokija.

Ovaj je potres bio na dubini od 50 kilometara, na sjeveroistočnoj obali. Mediji javljaju da su nakon prvoga potresa zabilježeni manji plimni valovi, zbog kojih su evakuirani gradovi najbliži epicentru.

Gradovi uz sjeveroistočnu obalu Japana teško su stradali u potresu s cunamijem u ožujku 2011.

Tada je pogođena i nuklearna elektrana Fukushima, 220 km sjeveroistočno od Tokija, zbog čega je više od 160 tisućla stanovnika moralo otići, a kontaminirani su voda, hrana i zrak.

Za prvi potres u utorak, magnitude 6,9, japanski su stručnjaci ocijenili da je zapravo smirivanje tla od toga razornog potresa. "Ovaj je potres smirivanje tla od potresa koji je 2011. pogodio regiju Tohoku", rekao je seizmolog japanske meteorološke agencije Yasuhiro Yoshida.

XS
SM
MD
LG