Dostupni linkovi

Makedonija: Studentska blokada se širi


Studenti okupirali Mašinski fakultet u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00

Studenti okupirali Mašinski fakultet u Skoplju

Nakon što su u sredu proglasili autonomnu zonu na Filozofskom fakultetu, studenti su dan kasnije to uradili i na tehničkim fakultetima univerziteta Sveti Kiril i Metodij u Skoplju. Pre ulaska u zgradi Mašinskog fakulteta, predstavnici takozvanog Studentskog plenuma su rekli da su bili skeptični u vezi postupaka koje je uradio premijer Nikola Gruevski oko Zakona o visokom obrazovanju, odnosno o odlaganju sprovodjenja nekih od odredbi u njemu.

Aludirali su na to da je premijer to učinio zbog šire političke situacije u zemlji, odnosno objavljene “bombe” od strane opozicije sa dokazima o kriminalu vlasti.

“Dozvolite nam da budemo skeptični zbog ove nenadane popustljivosti. Ne dozvoljavamo da nas kupi ovo omekšavanje retorike, jer na kraju krajeva, ništa nam ne garantuje da se neće zaboraviti obećano kad se sve stiša, a to je kompletno novi zakon o visokom obrazovanju”, kazao nam je jedan od studenata u blokadi.

“Tu smo da pokažemo da studenti nisu samo statistićki broj na univerzitetu, da je studentski aktivizam živ i da se širi kao vatra”, kaže jedan od studenata koji su uzvikujući “autonomija” ušli u prostorije fakulteta.

Malo pre toga, oni koji su proglasili autonomu zonu na Filozofskom i Filološkom fakultetu i tamo proveli noć, prekinuli su nastavu i na Ekonomskom fakultetu.

“Očekujemo da krajnji rezultat bude da nas čuju, da bude ukinut zakon. Počećemo od toga”, izjavila je Marija Grubor iz Studentskog plenuma.

I studentski aktivista Ljumi Bekiri kaže da planiraju da ostanu tamo sve dok ih ne čuju oni koju su izabrani od gradjana i plaćeni od njihovih para.

“Očekujemo kompletno povlačenje zakona o visokom obrazovanju i formuliranje novog zakona u kome ćemo imati dokument da će Studentski i Profesorski plenumi sigurno učestvovati u izradi tog zakona”, kaže Bekiri, koji dodaje da su zahvalni gradjanima i udruženjima koji su studentima donirali hranu, odeću i sredstva za higijenu.

U medjuvremenu, Studentski parlament Univerziteta je izdao saopštenje u kome navodi da su okupacija univerziteta i demonstriranje nezadovoljstva protivpravni, s obzirom da se istovremeno sprečavaju ostali studente da normalno i redovno učestvuju na nastavi.

Iz Ministarstva obrazovanja su najavili da se nastavlja dijalog između Vlade i predstavnika akademske zajednice o poboljšanju paketa reformi koje se trebaju sprovesti u visokom obrazovanju.

XS
SM
MD
LG