Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Pad medijskih sloboda na Balkanu


Od države Zapadnog Balkana, Srbija i Kosovo zabeležile su pad u odnosu na prošlu godinu prema svetskoj rang listi slobode medija za 2015. koju su objavili Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres - RSF), Bosna i Hercegovina i Crna Gora su na istim pozicijama, dok je Makedonija popravila svoj rejting.

Bosna i Hercegovina je ponovo 66 na spisku, Srbija je u odnosu na 2014. godinu pala za 13 mesta i sada se nalazi na 67. poziciji, odmah iza nje je sledi Kosovo koje je zabeležilo pad sa 80. na 87. mesto, dok je Crna Gora zadržala 114. poziciju. Makedonija je napredovala sa 123. na 117. mesto.

Ispred ovih zemalja, na 35. mestu je Slovenija, a 58. Hrvatska.

Prema godišnjem indeksu, beleži se veći stepen kršenja slobode informacija u 180 zemalja, na svim kontinetnima, navodi RSF i dodaje da se najveći pad između dva izveštaja beleži u regionu EU - Balkan.

RSF svake godine objavljuje izveštaj i pravi spisak zemalja uzimaju u obzir nekoliko faktora - nivo zloupotrebe medija, stepen pluralizma, nezavisnost medija, životna sredina i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura.

XS
SM
MD
LG