Dostupni linkovi

Srpska lista čeka Beograd


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Sve dok se u Beogradu ne odluči, predstavnici Srpske liste u Skupštini i Vladi Kosova neće učestvovati u radu ovih institucija.

Do ovoga je došlo nakon prošlonedeljne smene Aleksandra Jablanovića, ministra za zajednice i povratak, odluka koja je za njih neprihvatljiva i razočaravajuća.

Zamenik kosovskog premijera iz Srpske liste, Branimir Stojanović, izjavio je u srijedu za RTS da još nije odlučeno o daljim koracima predstavnika Srpske liste, te da se odluka očekuje narednih dana.

Do tada, rad predstavnika Srpske u kosovskim institucijama je zamrznut, potvrdio je za RSE Ljubomir Marić, ministar za administraciju i lokalnu samoupravu.

„Naš status je u suštini zamrznut sve dok ne donesemo odluku na zajedničkom sastanku koji očekujemo da imamo sa svim predstavnicima sa Kosova. Očekujemo da će taj sastanak biti zakazan narednih dana. Mi smo u konsultacijama sa našim i kolegama, i ostalim predstavnicima srpske zajednice, tako da će se taj sastanak zakazati u dogledno vreme“, kazao je on.

U međuvremenu, ni poslanici Srpske liste ne učestvuju u radu predsedništva, odbora ili same Skupštine Kosova. Na prošlonedeljnom sastanku predstavnika Srba sa Kosova sa premijerom Srbije i direktorom kancelarije za KiM, rečeno je da će odluka o daljem učešću predstavnika Srba u kosovskim institucijama biti doneta posle sastanka u Briselu.

Vladeta Kostić, gradonačelnik Gračanice, koji vodi drugu građansku inicijativu Srpska koja je nastala prilikom lokalnih izbora, izrazio je nadu da će se sva ova priča pozitivno završiti.

„Mogu samo da vam kažem samo lično svoje mišljenje da se iskreno nadam da će se cela priča što pre završiti i da ćemo napokon krenuti da radimo i da ti predstavnici u Vladi Kosova i Skupštini počnu da rade svoj posao, a njihov posao jeste svakako da štite interese srpske zajednice na Kosovu“, kazao je Kostić.

On dodaje, međutim, da još uvek nema informacija o zajedničkom sastanku u Beogradu koji je bio najavljen prošle nedelje.

Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova, kaže da i pored neprijatne situacije nakon smene Jablanovića koja je proizvela i dozu nepoverenja između koalicionih partnera, predstavnici ove liste bi trebali da ostanu unutar institucija jer samo tako mogu da utiču na odluke koje se tiču direktno kosovskih Srba.

On dodaje da ovde ne gube samo oni koji su u institucijama već i oni ljudi koji bi trebalo da se vrate, odnosno, ugrožen je proces povratka i proces odnosa prema zajednicama.

„Moja preporuka i onima koji su u Skupštini i onima u vladi jeste da se vrate i obavlje svoje poslove kako ne bi trpelo stanovništvo. Kada će se to desiti, verovatno nakon konsultacija u Beogradu sa premijerom Vučićem i šefom kancelarije Đurićem i smatram da će oni doneti ipak odluku da se vrate na posao. Konsultacije sa Beogradom su bile jasne i kada su se kandidovali na izborima. Tu listu je sastavljao Beograd i nije trebalo ni očekivati ništa drugo nego da će oni za svaku važniju odluku konsultovati Beograd. Na to je trebalo računati i pre i posle izbora“, kazao je Miletić.

Aleksandar Jablanović je inače smenjen zbog njegove izjave u kojoj je žene i demonstrante u Đakovici, koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima, nazvao "divljacima". On se nakon toga javno izvinio majkama Đakovice koje tragaju za nestalom decom, navodeći da je njegova izjava pogrešno shvaćena.

XS
SM
MD
LG