Dostupni linkovi

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu


Beograd i Priština će u Bruxellesu, poslije skoro jednogodišnje pauze, nastaviti dijalog o normalizaciji odnosa kojem je pokrovitelj Eurpska unija.

Zastoj u dijalogu uslijedio je nakon kosovskih izbora i dugotrajnog usuglašavanja o formiranju vlasti u Prištini, a susret u Bruxellesu bit će prilika da srbijanski premijer Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Isa Mustafa prvi put sjednu za isti stol.

Također, prvi put će razgovorima posredovati šefica europske diplomacije Federica Mogherini, nakon što je njezina prethodnica Catherine Ashton u travnju 2013. godine uspjela ishoditi potpisivanje tzv. bruxelleskog sporazuma Beograda i Prištine i potaknuti političko približavanje dviju strana.

Kako se očekuje, na dnevnom redu novog kruga pregovora bit će dvije ključne teme preostale iz posljednje serije razgovora u Bruxellesu prošle godine - pravosuđe na sjeveru Kosova, te formiranje zajednice srpskih općina.

Nastavak dijaloga slijedi u ozračju pogoršanih odnosa Beograda i Prištine izazvanih odlukom kosovskog premijera Ise Mustafe da zbog smijeni jednog od trojice Srba u vladi - ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, čiju su ostavku prosvjedima tražili pokret Samoodređenje i njegove pristaše zbog Jablanovićevih uvreda mještana Đakovice.

XS
SM
MD
LG