Dostupni linkovi

Brisel: Bez velikih očekivanja uoči nastavka dijaloga


Ilustracija
Ilustracija

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa sastaće se u ponedeljak u Briselu kako bi nastavili dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nakon više od deset meseci pauze u razgovorima, za stolom će se naći novi premijeri koji će, kako je najavljeno iz Brisela, razmotriti postignuti napredak u dosadašnjim rundama dijaloga i razmeniti mišljenja o načinima za nastavak procesa normalizacije odnosa.

To će biti prvi sastanak na visokom nivou od izbora novih vlada u Srbiji i na Kosovu, kao i prvi sastanak od kako je dužnost visoke predstavnice EU preuzela Federika Mogerini, koja je zamenila Ketrin Ešton.

Zato se očekuje da će proteći pre u znaku upoznavanja nego u otvaranju novih spornih pitanja, prenosi dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozviak. Među glavnim temama koje predstoje su formiranje Zajednice srpskih opština i dovršetak mehanizma pravosuđa.

“Niko ne polaže velike nade u ovaj sastanak. Biće to više susret nego sastanak zato što je Mogerini videla Vučića samo jednom, a premijera Kosova još nije ni upoznala tako da je ovo prvi put da će oni biti zajedno i prvi put da ih ona zaista upoznaje. Tako da će oni razmotriti gde su, a to gde su je tačno tamo gde su bili i pre godinu dana, sa mnogo sporazuma, ali veoma malo implementacije. A implementacija je nešto na čemu će Mogerini veoma insistirati. Takođe će razmotriti kako da postignu sporazume oko pravosuđa na Kosovu, ali i u više drugih oblasti. U osnovi, cilj Federike Mogerini je da pokuša da pronađe drugi raspored, odnosno drugačiju strategiju kako da se pristupi dijalogu. Ona želi da nastavi razgovore i želi da se oni sprovode redovno, tako je ovaj sastavnak više mapiranje u kom će pokušati da izbegnu komplikovane teme.“, prenosi Jozviak.

On navodi da će nova visoka predstavnica EU, poput svoje prethodnice Ketrin Ešton, insistirati na redovnim susretima na visokom nivou.

„Teško je reći koliko često, ali mislim da će oni dolaziti u Brisel na svakih pet, šest nedelja i Mogerini je voljna da zaista investira u taj proces. Na samom početku je rekla da su joj Srbija i Kosovo glavni prioritet i nastavlja ono što je Ešton radila - insistira na normalizaciji odnosa kako bi se postiglo ono što zovemo punom normalizacijom. Ideja je da se to dogodi do kraja njenog mandata. Tako da je ovo nešto što će je dosta okupirati.“, navodi Jozviak.

Pregovori se nastavljaju pod teretom novih problema u odnosima. Reč je pre svega o pitanju imovine i sporenju dve strane oko vlasništva nad kombinatom Trepča, te smeni srpskog ministra u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića, što je rezultiralo privremenim izlaskom Srpske liste iz kosovskih institucija. Ovo će biti 24. runda dijaloga na visokom nivu u Briselu. Poslednji put, u martu 2014. godine sastali su se tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači uz posredovanje visoke predstavnice Ketrin Ešton.

XS
SM
MD
LG