Dostupni linkovi

Karer d'Ankos: Mirovni plan umjesto novog hladnog rata


Mirovni plan francuskog predsjednika Franosa Olanda i njemačke kanlcelarke Angele Merkel za Ukrajinu je prilika da se se izbjegne novi hladni rat, izjavila je Elen Karer d'Ankos (Helene Carrere d'Encausse), stručanjak za oblast ruske istorije.

Istoričarka je u intervjuu za francuski Figaro rekla da bi sadašnji stav Zapada prema Rusiji mogao Moskvu još više da približi Aziji.

"Oland i Merkel su jedini krenuli dobrim putem, a to je rješavanje ukrajinske krize na temelju političkih inicijativa", rekla je Karer d'Ankos, koja je stalni sekretar Francuske akademije.

Njen intervju prenijela je danas ruska agencija TASS, uoči dolaska Markelove i Olanda na pregovore sa Putinom, u Kremlju.

Karer d Ankos skrenula je pažnju i na ulogu koju bi Moskva mogla da odigra u rješavanju situacije na Bliskom istoku i u okviru borbe protiv terorizma.

Mirovni plan Oland-Merkel treba, prvenstveno, da zaustavi širenje ratnog sukoba u Ukrajini i moguće američke isporuke oružja Kijevu, ali i da podstakne federalno, autonomno rješenje za pobunjeni istok Ukrajine i vojnu neutralnost te zemlje, odnosno odustajanje od članstva u NATO.

XS
SM
MD
LG