Dostupni linkovi

Krivokapić u SAD:Vladavina prava na vrhu liste prioriteta


Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić razgovarao je sa specijalnim savjetnikom američkog predsjednika Baraka Obame za Evroaziju i Rusiju Seleste Valanderom.

Tema je bila intenzivirani i fokusirani dijalog kojim Crna Gora ispunjava uslove za dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO do kraja 2015. godine.

"Zajednički je konstatovan napredak, ali i ukazano na polja na k ojima je potrebno uložiti dodatan napor. Krivokapić i Valander su podvukli da se oblast vladavine prava i javne podrške nalaze na vrhu liste prioriteta koji očekuju Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Krivokapić i Valander su razmotrili i pitanje ukrajinske krize, ali i aktivnosti koje Parlamentarna skupština OEBS-a sprovodi kroz "Vienna proces" u cilju deeskalacije krize.

"Krivokapićje razgovarao i sa domaćinom Molitvenog doručka senatorom Rodžerom Vikerom, koji je i predsjednik prvog Komiteta u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Senator Viker je iskazao namjeru da nastavi sa podrškom evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, smatrajući Crnu Goru važnim činiocem stabilizacije i saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Sagovornici su kao članovi najužeg rukovodstva Parlamentarne skupštine OEBS-a razmotrili pitanja koja će biti predmet Zimskog zasijedanja PS OEBS-a polovinom mjeseca u Beču. Senator Viker je dao punu podršku naporima koje Krivokapićulaže u okviru Vienna procesa, afirmišući parlamentarnu diplomatiju kao činioca u pronalaženju rješenja ukrajinske krize", stoji su saopštenju.

Tokom posjete SAD-u Krivokapić se susreo i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajanom Hojt Jiem.

XS
SM
MD
LG