Dostupni linkovi

IS pogubila pilota, Jordan najavljuje osvetu


Fotografija ubijenog pilota Muata al Kasesbeha
Fotografija ubijenog pilota Muata al Kasesbeha

Jordanska vojska u utorak je potvrdila da je njihov zarobljeni pilot Muat al Kasesbeh ubijen, nakon što je na web sajtu militantne grupe Islamska država (IS) prethodno objavljen video snimak, bez potvrde autentičnosti, na kojem se vidi kako je pilot živ spaljen.

Video je distribuiran na Twitter nalogu i iako vjerodostojnost snimka još nije potvrđena, reakcija jordanskih vlasti govori o tome da je vijest vjerovatno istinita.

"Osveta će biti velika kao nesreća koja je pogodila Jordan", rekao je portparol Jordanske vojske, pukovnik Mamdouh al Ameri u televizijskoj izjavi u kojoj je potvrdio smrt pilota, ali Jordan tvrdi da je ubijen još 3. januara.

IS je ranije tražio da Jordan oslobodi zarobljenu Iračanku Sajidu al-Rishawi, koja je bila pripremljena za samoubilačke napade, u zamjenu za to da poštedi život jordanskog pilota i oslobodi japanskog novinara.

Na video snimku objavljenom u utorak vidi se neko za koga su militanti IS rekli da je zarobljeni pilot Muat al Kasesbeh kako ga guta vatra dok stoji u unutrašnjosti metalnog kaveza.

Porodica poručnika Muata al Kasasbeha je potvrdila da ih je glavnokomandujući jordanske armije u utorak obavijestio o ubistvu.

Jordanci su nakon vijesti o ubistvu izašli na ulice, tražeći osvetu, dok je jordanski kralj Abdullah skratio posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik Brack Obama rekao je da video pokazao varvarstvo IS.

Kako je rekao Obama, ako je video stvaran, to je samo još jedna indikacija zlokobnosti i varvarstva miltanata Islamske države.

Kasasbeha su militanti IS uhvatili 24.decembra, kada se njegov vojni avion F16 srušio u blizini Rake u Siriji, de facto glavnog grada samoproglašenog kalifata militanata.

Jordanski pilot učestvovao je u akciji zračnih napada koalicije predvođene SAD na uporišta ekstremista IS.

XS
SM
MD
LG