Dostupni linkovi

Premijer odlučio: Jablanović nije više član Vlade Kosova


Aleksandar Jablanović
Aleksandar Jablanović

Na vanrednoj konferenciji za novinare kosovski premijer Isa Mustafa u jednoj rečenici je saopštio da Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak, nije više u vladinom kabinetu. U međuvremenu, Pokret Samoopredeljenje saopštio je da su ranije zakazani protesti za sredu sada odloženi.

„Od danas ministar Jablanović nije više deo vladinog kabineta“, kazao je premijer, govoreći o zahtevima demonstranata u vezi smene Jablanovića i zahteva da Trepča postane javno preduzeće.

Što se Trepče tiče, dodao je Mustafa, vlasti su sprečile njen bankrot, dok će se dalja reorganizacija i definisanje imovine uraditi nakon što se izradi strategija o Trepči. Mustafa je govorio i o ostalim ekonomskim problemima sa kojima se suočava zemlja, kao što su migracije, štrajkovi radnika i sl.

Za Srpsku listu ova odluka je neprihvatljiva. Jablanović je u izjavi za RSE kazao da je ova odluka premijera za Srpsku listu neprihvatljiva i duboko razočaravajuća, te ova lista smatra da premijer „nije trebao podleći pritiscima pokreta Samoopredeljenje i partije g. Ramuša Haradinaja“.​

„Odluka premijera je nešto što je on odlučio sam i za nas je takva odluka neprihvatljiva... Premijer je doneo odluku kakvu je doneo. O potezima Srpske liste u budućem periodu odlučujemo u narednih nekoliko dana nakon konsultacija unutar Liste, po tome šta ćemo poduzeti“, kazao je on.

Na pitanje da li se ovakvom odlukom premijera ugrožava koalicioni vladajući sporazum, on je kazao da će prethodni dogovor svakako biti tema razgovora unutar njegove liste, a budući potezi će biti poznati unutar dan-dva.

„Ono što smatramo to je da Pokret Samoopredeljenje nijednog dana niti trenutka nije protestvovao u cilju moje smene, već isključivo je protest bio usmeren protiv srpskog naroda, ali je artikulisan tako što je na tim protestima korišćeno ono što sam ja izjavio 6. januara, što je inače u medijima zlonamerno zloupotrebljeno i objavljeno na način na koji to omaložava žrtve rata, što ja ni u jednom trenutku nisam rekao“, kazao je on.

Jablanović je dodao da će se o daljim koracima ova lista konsultovati i sa Beogradom.

Zahtevi za smenu Jablanovića pokrenuti su nakon što je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrane koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima Jablanović nazvao "divljacima". On se nakon toga javno izvinio majkama Đakovice koje tragaju za nestalom decom, navodeći da je njegova izjava pogrešno shvaćena.

Međutim, u Đakovici i u ostalim gradovima usledili su protesti, a u Prištini, u organizaciji kosovske opozicije na čelu sa pokretom Samoopredeljenje, održana su dva protesta koja su izmakla kontroli. Pogotovo prilikom drugog protesta, 27. januara, kada je došlo to sukoba demonstranata i policije, kada je bilo preko 90 bilo povređenih.

Kosovski analitičar Behlul Beqaj kaže da se premijer Kosova Isa Mustafa u svoj ovoj situaciji nije snašao kako treba i da je propustio priliku da pokaže da ima mogućnosti da upravlja situacijom u skladu sa novonastalim okolnostima.

„Po mom sudu, on previše kasni sa donošenjem odluka o promeni sastava Vlade, ne zbog Jablanovića, već zbog toga što je situacija sve više napeta, egzodus građana sa Kosova je u porastu, a tu su i drugi problemi, počevši od zahteva bivših učesnika OVK-a, studenata, sindikata i drugih problema. Mustafa će verovatno biti meta sledećih skupova, kao što su demonstracije i protesti, sve dok se možda i stvore uslovi za vanredne nove izbore na Kosovu“, komentariše Beqaj.

Beqaj dodaje da su se ovim problemom otvorila vrata i da će sve koji na neki način nisu zadovoljni stanjem u zemlji podstaći na lavinu protesta koji će kulminirati početkom proleća.​

„Ovo su upravo uzroci te 15-godišnje vladavine koja je više bila improvizirana i u vlastitoj funkciji i osnovni uzrok zbog čega su građani nezadovoljni. Ne radi se samo o tome da li su Srbi ili ostali zadovojlni ili ne, nego se radi o tome da su ovde svi, osim onih koji su na vlast i koji su povezani sa vlašću, nezadovoljni sa ovim što se događa na Kosovu“, kaže Beqaj.

XS
SM
MD
LG