Dostupni linkovi

Blog uživo: Odbačene tužbe Hrvatske i Srbije

13:41 3.2.2015.

Džuda: Očekivan ishod, korist za advokate i političare

Ishod procesa koji su Srbija i Hrvatska vodile pred međunarodnim sudom pravde u Hagu bio je očekivan i neće bitno uticati na buduće odnose dve zemlje, ocenjuje Tim Džuda, dugogodišnji dopisnik londonskog Ekonomista za Zapadni Balkan.

- Ceo proces je bio besmislen, izuzev za advokate, koji su masno naplatili honorare, i za neke političare, kojma je poslužio za sticanje političkih poena - rekao je Džuda za Tanjug.

13:38 3.2.2015.

Puhovski: Hrvatska doživela neuspeh, Srbija lošije prošla

Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je bila očekivana presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je objavio da je odbacio uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

"U osnovi je tako da je Hrvatska doživela veći neuspeh, jer je ona pokrenula tužbu, ali je Srbija prošla lošije, jer je Sud prihvatilo više elemenata hrvatske tužbe, nego srpske protivtužbe", izjavio je Puhovski.

13:23 3.2.2015.

Predsednik BiH entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, koji je u Beogradu zajedno sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem pratio izricanje odluke Medunarodnog suda pravde u Hagu, izrazio je nadu da ce to biti osnov za unapredivanje odnosa u regionu, dodajući da veruje da će svi ostati na dosadašnjim pozicijama.

13:18 3.2.2015.

Odlukom Medunarodnog suda pravde u Hagu potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zlocine nad Srbima, kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Sud je presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima. S druge strane, iako protivtužba srpske strane nije usvojena, Međunarodni sud pravde je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna akcija Oluja dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način je i od strane najviše pravne instance Ujedinjenih nacija potvrdeno da su hrvatske snage počinile masovne zlocine prema Srbima u Hrvatskoj, rekao je Nikolić.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG