Dostupni linkovi

Tuzlanski radnici ponovo protestuju


Radnici Dite, Livnice čelika, Aide, Konjuha i drugih propalih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona jutros su se okupili ispred sjedišta Vlade TK, a potom su se zaputili ka Skupštini TK.

Poslije decembarskih protesta i dobijanja jednokratne novčane pomoći, radnici na ulice nisu izlazili u januaru. Međutim, u februaru traže da im se ispune zahtjevi koje su imali u decembru prošle godine.

"Tražimo 400 KM jednokratne pomoći i da nas uvrste u odluku o privremenom finansiranju TK, odnosno u budžet TK. Tražimo i pokretanje proizvodnje ili, ako to nisu u mogućnosti, rješavanje radno-pravnog statusa, odnosno povezivanje radnog staža i uplatu svih drugih potraživanja", kaže Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika.

Radnici su jutros od Vlade TK pješice krenuli ka Skupštini TK. Sindikalni predstavnici očekuju razgovor sa predsjednikom Skupštine TK Senadom Alićem.

"Neka nam uplate jenokratnu novčanu pomoć i bit će mirni narednih mjesec dana. Neka se u miru dogovaraju i pregovaraju. Ukoliko nam ne ispune naše zahtjeve mi ćemo narednog ponedjeljka krenuti na pješačenje za Sarajevo, odnosno pred ambasadu SAD-a u BiH. Od njih ćemo tražiti pomoć", kaže Zikrija Đulović.

XS
SM
MD
LG