Dostupni linkovi

Američke vlasti pokrenule istragu protiv agencije Mudis


Američke vlasti pokrenule su istragu protiv agencije Mudis zbog dodele lažnih rejtinga pojedinim hipotekarnim obveznicama, uoči finansijske krize 2008. godine.

Kako piše američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom, zvaničnici američkog ministarstva pravde sastali sa nekoliko bivših rukovodilaca Mudisa, ali se još ne zna da li će istraga rezultirati tužbom, prenosi agencija Frans pres.

Ukoliko istraga bude potvrđena, Mudis će postati druga američka kreditna agencija koja se našla na udaru američkih vlasti posle Standard i Pursa (S&P).

Procene su da će u narednih nekoliko dana S&P platiti odštetu u visini od 1,37 milijardi dolara, po osnovu tužbe za neprimereno visoke ocene rejtinga pojedinih hipotekarnih obveznica uoči izbijanja finansijske krize.

Američke vlasti ispituju da li su pomenute rejting agencije prekršile svoje standarde kako bi dobile ugovore, kao i da li su umanjivale rizik obveznica hipotekarnih kredita, što je najpre izazvalo domaću, a potom i globalnu finansijsku krizu 2007. godine, najveću od "Velike depresije" iz tridesetih godina prošlog veka.

Nakon "pucanja" sektora nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama, investitori su izgubili više milijardi dolara, što je pokazalo da je veliki broj hipotekarnih kredita nosio visok rizik.

XS
SM
MD
LG