Dostupni linkovi

Počinje plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana


Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Šemsudin Mehmedović i Ognjen Tadić učestvovaće u radu 9. plenarnog zasjedanja PAM-a, koje se od 2. do 4. februara održava u Kneževini Monako.

Svečanost otvaranja 9. plenarnog zasjedanja PAM-a, međunarodne organizacije koja okuplja 26 mediteranskih država, održat će se danas, kada će se, uime domaćina, učesnicima obratiti princ Albert II od Monaka, kao i predsjedavajući Parlamenta Kneževine Monako Laurent Nouvion, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kako su organizatori najavili, učesnike 9. plenarnog zasjedanja PAM-a pozdravit će i predsjednik ove međunarodne organizacije, senator Francesco Amoruso, a bit će pročitane i podijeljene i poruke pape Franje, kao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona.

Tokom trodnevnog zasjedanja, kome će prisustvovati više od 200 učesnika i gostiju, bit će izabran i novi predsjednik i Biro PAM-a.

U Monaku će biti održani i sastanci predstavnika sjeverne i južne geopolitičke grupe PAM-a, kao i sva tri stalna komiteta ove organizacije.

U okviru Prvog stalnog komiteta za političku i bezbjednosnu saradnju bit će, kako je najavljeno, obavljena rasprava i glasanje o rezoluciji pod nazivom “Borba protiv terorizma i stranih učesnika u borbama”, te o rezoluciji koja nosi naziv “Razvoj političke situacije na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike”.

U okviru Drugog stalnog komiteta za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti zaštite okoline bit će raspravljano i glasano o rezoluciji “Aktivnosti PAM-ovog Panela o trgovini i investicijama na području Mediterana”, te o rezoluciji koja nosi naziv “Klimatske promjene: put do Pariza 2015. godine”.

U okviru Trećeg stalnog komiteta za dijalog između civilizacija i za ljudska prava razgovarat će se i glasati o rezoluciji “Uloga članova parlamenta u promociji ljudskih prava”, kao i o rezoluciji pod nazivom “Zaštita civila na području Mediterana: izbjeglice, migranti i raseljena lica”, navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG