Dostupni linkovi

Šetina: Nema ublažavanja, sankcije mogu da budu i pooštrene


Šef poljske diplomatije Gžegož Šetina izjavio je danas u Varšavi da za sada nema govora o ublažavanju sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji a da čak mogu sa najnovijim razvojem događaja da budu pooštrene.

Poljski ministar reagovao je tako na jučerašnje saopštenje ukrajinskih vlasti da su u Donbasu ukrajinske vojnike napali ruski a ne samo jedinice proruskih separatista.

Shetina je u intervjuu poljskom radiju priznao da unutar EU postoje razni glasovi i da se grupa članica, posebno na jugu i zapadu EU, zalaže za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

"Tamo je popularna parola "biznis kao uvek", znači gledati samo interese, tretirati Rusiju kao bilo koju drugu državu. Ali situacija je danas drugačija. Na to ne sme da se pristane. Ne može Rusija da se tretira kao evropska zemlja koja vodi normalnu politiku. Posebno nakon aneksije Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine", kazao je Shetina.

Poljska po rečima šefa njene diplomatije kao interesantan projekt ocenjuje predloge da EU osnuje televiziju ili radio na ruskom jeziku kao način da se suprotstavi, kako je naglasio, propagandi ruskih državnih medija.

"Nešto poput Radija Slobodna Evropa. Jedino što su danas vremena drugačija i drugačija mora da bude ponuda. Razgovarali smo o tome (na sastanku šefova diplomatija EU u Briselu) i to je interesantna ideja", kazao je Šetina.

XS
SM
MD
LG