Dostupni linkovi

Pregovori o iranskom nuklearnom programu mogu se nastaviti u Davosu


Iranski ministar vanjskih poslaova Mauhamad Džavad Zarif izjavio je da bi se pregovori o nukleranom programu Teherana mogli nastaviti na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ove sedmice.

Zarif je danas (19.januar) da će se vjerovatno sastati sa američkim državnim sekretarom Jonhom Kerryem i drugim ministrima koji zastupaju svjetske sile u pregovorima tokom predstaojećeg odišnjeg sastanka u Švacarskom skijalištu 21.januara.

Pregovori Irana, SAD, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Njamačke formalno bi trebalo bi da se nastave nakon "organičnog uspjeha" kako su rekle strane diplomate,postignutog na pregovorima.18.januara u Ženevi.

Ruski pregovraču grupi 5 +1,zamjenik ministra vanjskih poslova Segej Rjbakov, rekao je da dvije strane definitivno imaju političku volju da postignu dogovor o ublažavanju nuklernog programa Teherana, u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Nakon što su propustili dva postavljena roka za sveobuhvatatan dogovor prošle godine, Iran i šest svjetskih sila pokušavaju postići politički dogovor do marta, a detalje sporazuma bi trebalo utvrditi do 30 juna.

XS
SM
MD
LG