Dostupni linkovi

Srbija: Preuzimanje Trepče ugroziće briselski dijalog


Rudnik Trepča
Rudnik Trepča

Na dnevnom redu Skupštine Kosova, u ponedeljak će se naći Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima. Ukoliko bude usvojen, Metalurški rudnik Trepča će iz vlasništva Agencije za privatizaciju preći pod vlasništvo Vlade Kosova. Tim povodom vlada Srbije je održala vandrednu konferenciju sa koje je poručeno da bi preuzimanje Trepče ugrozilo pregovarački proces Beograda i Prištine.

Vlada Srbije saopštila je da neće prihvatiti, kako su naveli, jednostrano preuzimanje Trepče od strane Prištine, dodavši da je većinski vlasnik tog preduzeća Fond za razvoj Republike Srbije.

Na konferenciji za novinare predstavnika srpske Vlade, rečeno je i da bi to ugrozilo dalje pregovore Beograda i Prištine. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, rekao je naime da Vlada Srbije smatra da bi taj čin obesmislio ceo pregovarački proces u Briselu.

„Naša poruka godpodinu Mustafi i naša poruka gospodinu Tačiju i onima koji odlučuju u Prištini je: ne dirajte ono što je naše! U Trepči radi 4000 Srba, žile iz kojih vade rudu na severu čak se i ne nalaze ispod Kosova. Nego ispod centralne Srbije.“, rekao je Đurić.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić smatra da bi se bilo kakva promena vlasništva Trepče, mogla odraziti na odnose na Kosovu.

„Bilo kakav pokušaj da se promeni vlasnička struktura u Trepči za nas predstavlja, pre svega, jedan neodgovoran potez koji može ozbiljno da destabiliše odnose na Kosovu i Metohiji.“, smatra Antić.

Ministar privrede Željko Sertić podsetio je da je Vlada Srbije odlučila da za 19 kompanija sa Kosova bude obustavljena privatizacija dok traju pregovori u Briselu. Sertić je međutim dodao da će, ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o Trepči, Agencija za privatizaciju pokrenuti njenu privatizaciju, jer je Srbija, kako je rekao, u obavezi da zaštiti svoju imovinu. Sertić je izneo tvrdnje da je većina kapitala Trepče u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije.

„O tome je najbolji dokaz vlasništvo u kapitalu koje definiše u jednom momentu kada je konvertovano za dugove da je vlasnik „Trepče“ gotovo 55 odsto Fond za razvoj Republike Srbije. I preko 20 procenata razni komercijalni poverioci koji i dan danas funkcionišu u Srbiji.“, rekao je Sertić.

Ministar za rad Aleksandar Vulin tvrdi da će više od 3.000 radnika u rudniku Trepča na Kosovu od ponedeljka stupiti štrajk, koji će trajati dok se ne reši pitanje vlasništva rudnika.

“Sindikat me je zvanično obavestio da ulazi u proteste koji neće biti završeni dokle god se ova situacija ne vrati na teren prava i dogovora.”, istakao je Vulin

Na konferenciji su, uz predstavnike vlade Srbije, bili i predstavnici Srba u vladi Kosova. Ministar za administraciju i lokalnu samoupravuLjubomir Marić, rekao je da je dobio informaciju od čelnika četiri srpske opštine na severu Kosova da će, ukoliko Priština ostane pri svom stavu, prekinuti odnose i saradnju sa svim predstavnicima institucija na Kosovu. Ministri kosovske vlade Branimir Stojanović i Miodrag Jablanović rekli su da nisu pitani o Trepči, te da se postavlja pitanje svrhe njihovog učešća u vlastima na Kosovu ako se njihovi stavovi ne uvažavaju.

Nekadašnji balkanski gigant u proizvodnji velikog broja metala, danas je kao i grad Mitrovica na Kosovu podeljen na južni i severni deo. Južni čini oko 70 odsto kombinata, a severni 30 procenata.

Tokom '80-tih Trepča je zapošljavala više od 20.000 radnika, a danas broji oko 1500 radnika albanske i 1000 radnika srpske nacionalnosti

XS
SM
MD
LG