Dostupni linkovi

Pet miliona primjeraka Charlie Hebdo u prodaji


Novo izdanje časopisa Charlie Hebdo, Pariz, 14. januar 2015.
Novo izdanje časopisa Charlie Hebdo, Pariz, 14. januar 2015.

Novi broj Charlie Hebdo, prvi od kada je prije sedam dana na redakciju tog francuskog satiričnog časopisa izvršen napad, rasprodat je u centru Pariza još u srijedu rano ujutro, iako je štampan u drastično većem tiražu nego ranije.

Umjesto uobičajenih 60.000, štapmana su najprije tri, a onda još dva miliona primjeraka tog časopisa koji će se prodavati ne samo u Francuskoj, nego u još 20 zemalja.

"Ovo je nevjerovatno. Kada sam otvorila, ispred kioska je bio red od 60 do 70 ljudi. Nikad to nisam vidjela - 450 primjeraka rasprodato je za 15 minuta", rekla je agenciji France-Presse (AFP) vlasnica jednog pariskog kioska.

Francuski mediji javili su da su neki Francuzi proveli noć ispred kioska da bi kupili novi broj Cahrlie Hebdo, a drugi su unaprijed rezervisali primjerak za sebe.

Na naslovnici je karikatura poslanika Muhameda koji, tužan, sa suzama u očima drži slogan "Je suis Charlie" (Ja sam Šarli) a iznad njega piše "Sve je oprošteno".

Autor ove karikature je Luz (Luc), jedan je preživjelih karikaturista prošlosedmičnog napada u Parizu.

Zineb El Rhazoui, novinarka časopisa, rekla je novom karikaturom na naslovnoj strani da "novinari poručuju da opraštaju ekstremistima za ovaj napad".

Novi broj će odati poštu žrtvama napada, karikaturistima lista Jeanu Cabutu, Georgesu Wolinskom, Stephaneu Charbonnieru, Bernardu Verlhacu.

Aktuelni broj časopisa je preveden na šest jezika, uključujući arapski, te će biti distribuiran u 25 zemalja.

Al-Qaeda u Jemenu preuzela je u srijedu odgovornost za prošlosedmični napad na francuski list Charlie Hebdo.

Nasser bin Ali al-Ansi
Nasser bin Ali al-Ansi

"Regrutovani heroji su reagovali", rekao je jedan od vođa Al-Qaeda-e na Arapskom poluostrvu (Aqpa) Nasser Bin Ali al-Ansi u videu, objavljenom na internetu.

On je dodao da je napad na magazin izvršen po naređenju glavnog vođe Al-Qaeda-e Aymana al-Zawahirija.

Podsjetimo, u napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije Charlie Hebdo, a ranjeno je 11 lica.

Sankcije za veličanje terorizma

Više od 50 sudskih procedura pokrenuto je od prošle srijede kada je izvršen napad na Charlie Hebdo i ubijeno 12 ljudi, piše u srijedu francuski list Le Monde.

Pozivajući se na izvore francuskog Ministarstva pravde, više od 20 sudskih postupaka pokrenuto je u samo u utorak, dok je osam osoba pozvano na policijsko saslušanje, naveo je list i dodao da je još osam osoba odmah poslato na sud.

Za sada je izrečeno pet presuda, među kojima je najteža kazna, od četiri godine zatvora, izrečena jednom 34-godišnjem Francuzu koji je, kada je uhvaćen da vozi pijan, pred policajcima hvalio napade u Parizu i rekao im da bi i njih trebalo pobiti.

Po jednu godinu zatvora su dobile dvije osobe koje su poslije napada vikale na ulicama da ne vole Charlie Hebdo i da je "dobro to što se dogodilo listu".

Dieudonné M'Bala M'Bala
Dieudonné M'Bala M'Bala

Istraga zbog podsticanja terorizma otvorena je i protiv kontroverznog francuskog komičara Dieudonnéa M'bala M'bala, poznatijeg kao Dieudonnéa, već osuđivanog za antisemitizam, koji je na društvenoj mreži Facebook napisao da se "osjeća kao Charlie Coulibaly".

Coulibaly je, inače, prezime islamskog napadača koji je u jednom jevrejskom supermarketu u Parizu ubio četiri taoca, a potom ga je policija ubila.

Polemike o sahrani ubijenih džihadista

Trojica francuskih džihadista, ubijenih poslije napada u Parizu, neće biti sahranjena prije no što se završi istraga tih napada - piše u srijedu pariski list Figaro.

Još se ne zna ni gdje će biti sahranjeni jer ima strahovanja da bi njihovi grobovi mogli postati mjesta hodočašća islamista.

"Tijela trojice terorista još su u mrtvačnici dok traje istraga", saopštile su vlasti opštine Dammartin-en-Goele, kod Pariza, gde su ubijena braća Said i Cherif Kouachi, koji su prošle srijede napali nedjeljnik Charlie Hebdo i ubili 12 osoba.

Po navodima vlasti, odluku o mjestu gde će islamisti biti sahranjeni, treba da donese državni tužilac, a pravila o sahranjivanju su stroga, piše Figaro.

Reagovanje Unije ulema

Svjetska unija muslimanskih ulema ocijenila je da nije "mudra" odluka brojnih listova u svijetu da objave nove karikature poslanika Muhameda, u znak solidarnosti sa francuskim satiričnim nedjeljnikom Charlie Hebdo.

"Nije razumno, logično, niti mudro objavljivanje crteža ili filmova koji vrijeđaju proroka ili napadaju islam", navedno je u saopštenju udruženja, na čijem je čelu Jusef al-Karadaui.

Unija podsjeća da počinioci terorističkog napada ne predstavljaju islam, i naglašava da je utoliko prije neadekvatno vrijeđati Poslanika "kome se klanja milijardu i po muslimana".

To udruženje zaključuje da objavljivanje karikature, kojima se vrijeđa Muhamed, daje argumente onima koji tvrde da je Zapad protiv islama.

"Takvo objavljivanje (karikatura) može da samo podstakne mržnju, ekstremizam i tenzije", zaključuje Svjetska unija muslimanskih ulema.

XS
SM
MD
LG