Dostupni linkovi

Osude brutalnog terorističkog akta iz Crne Gore


Pariz, ilustrativna fotografija
Pariz, ilustrativna fotografija

Povodom terorističkog napada u Parizu i masakra u redakciji „Šarli Edboa“ najviši crnogorski zvaničnici su poslali telegrame saučešća francuskim kolegama. Pojedine organizacije koje okupljaju novinare osudile gnusni teroristički čin.

Najviši crnogorski zvaničnici su uputili telegrame saučešća njihovim kolegama u Francuskoj u kojima se izražava solidarnost i saosjećanje sa građanima.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u telegramu naglasio da je ogorčen i duboko potresen brutalnim terorističkim napadom na novinare.

„Ovaj zločin bolno je povrijedio Francusku ali i ukupnu progresivnu međunarodnu zajednicu“, naveo je između ostalog Vujaović u telegramu predsjedniku Francuske Fransoa Olandu, uz poruku da Crna Gora ostaje čvrsto i beskompromisno uz borbu protiv terorizma.

U telegramu saučešća predsjednika Skupštine Crne Gore i predsjednika emeritus OEBS-a Ranka Krivokapića upućenom predsjedniku Senata i predsjedniku Nacionalne skupštine Francuske navodi se da je teroristički zločin u redakciji "Šarli Ebdo", zario bolnu oštricu u sigurnost i bezbjednost, ne samo francuskih građana, već svih nezavisnih novinara i slobodne Evrope.

„Niti jedna od naših država neće biti bezbjedna dok sve tragedije, kakva je današnja, ne budu spriječene u vrijeme njihovog planiranja i osujećena svaka primisao na ovakav vid ugrožavanja života i bezbjednosti", poručio je Krivokapić.

Premijer Milo Đukanović je, između ostalog, u telegramu saučešća ocjenio da užasan i bezuman čin predstavlja udar na sve demokratske vrijednosti. Đukanović je istakao spremnost Crne Gore da zajedno sa Francuskom nastavi borbu protiv svih oblika terorizma, jedne od najvećih opasnosti za očuvanje mira i bezbjednost u svijetu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija je saopšteno da napad u Parizu predstavlja brutalan napad na temeljne vrijednosti i slobodu izražavanja, te da je ovo je još jedna tragična opomena na nužnost odlučnije i ujedinjenije borbe protiv svakog oblika ekstremizma.

Svi mediji u Crnoj Gori u informativnim emisijama, kao i internet stranama detaljno prate i objavljuju informacije iz Francuske nakon terorističkog napada u Parizu na novinare lista „Šarli Edbo“.

Od medijskih organizacija u Crnoj Gori, za sada se oglasila Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva nasilja nad novinarima u Crnoj Gori.

Predsjednik organizacije Nikola Marković je kazao da su ubistva počinjena u Parizu gnusna, i dodao da vjeruje da francuski narod ima punu podršku demokratskog i slobodnog svijeta u borbi protiv terorizma i u odbrani slobode štampe.

XS
SM
MD
LG