Dostupni linkovi

Danas hitan sastanak Arapske lige o Libiji


Arapska liga će danas u Kairu održati hitan sastanak svojih stalnih članica o situaciji u Libiji, saopšteno je danas u glavnom gradu Egipta.

"Sastanak će biti posvećen razmatranju opasnih dešavanja u Libiji i povećanom nasilju i terorizmu u toj zemlji", rekao je zamenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed Ben Eli.

Prema njegovim rečima, nasilje ne pogađa samo pojedince, već vitalne ekonomske infrastruktre, koje predstavljaju bogatstvo libijskog naroda, uključujući i rezervoare s naftom.

Obračuni među rivalskim milicijama gurnuli su Libiju u haos manje od četiri godine pošto je u ustanku, koji je podržao NATO, svrgnut, a potom ubijen višedecenijski predsednik te zemlje Moamer el Gadafi.

Naoružani i maskirani ljudi oteli su pre dva dana 13 radnika, egipatskih hrišćana Kopta u severnom libijskom gradu Sirtu, samo nedelju dana posle slične otmice sedam egipatskih Kopta.

Suprotstavljene milicije sada kontrolišu većinu zemlje uključujući dva najveća grada, Tripoli i Bengazi, dok je Sirt, koji se nalazi između njih, postao utočište islamista.

XS
SM
MD
LG