Dostupni linkovi

Alijev: Nastavićemo emitovanje u Azerbejdžanu


Kenan Alijev
Kenan Alijev

Nakon što su vlasti Azerbejdžana upale i zatvorile biro RSE u Bakuu i započele istragu protiv ostalih novinara, direktor servisa, Kenan Alijev poručuje da ih neće zastrašiti i da će naći načina za nastavak emitovanja.

RSE: Kenane, kakva je trenutno situacija?

Alijev: Napeta, naši ljudi su pod pritiskom, naši novinari su još uvjek pod istragom.Kao što znate biro u Bakuu je zatvoren, naša kancelarija je zapečećena. Izgleda kao da je vlada krenula na naše novinare. Pozvani su u kancelarariju tužioca, ispituju ih o njihovom radu, njihovim zaradama te zašto su tu, šta rade..

RSE: Šta je zakonsko obrazloženje za takvo ponašenje?

Alijev: Ništa.Ovo je dio dugotrajne akcije slamanja međunarodnih oragnizacija u Azerbjedžanu .Mnoge su ove godine već napustile zemlju: američki Nacionalni institut za demokrtiju, Soros fonadacija, IREX, i još neki ...tako da je vlast sada odlučila udariti na RSE, prije svega zato što što to posljednje ostrvo slobodnog novinarstva u zemlji.

Vlada već ima kontrolu nad svim medijima u zemlji, nijedan nezavisni medij nije ostao.To je priroda ove vlade, zemlje koju vodi autoritarni lider, praktično jedna familija i vjeruju da se mnogu izvući sa svim što rade.

RSE: Šta mi kao Radio možemo učiniti u ovakvoj situaciji?

Alijev: Mi smo novinari i novinari uvijek podržavaju jedni druge, nije važno da li rade za RSE ili ne.Tako da im moramo dati svaku vrstu pomoći, a naročito moralnu podršku. Sigurnost naših novinara je prioritet broj jedan. Radio Slobodana Evropa je u tamo već 16 godina, naći ćemo način da se emitujemo u Azerbejdžanu.

Bez obzira što neko misli da će prijeteći našim novinarima, ili zatvarajući naše kancelarije ili čak prijeteći njihovim porodicama uspjeti da nas zatvori, neće. RSE će nastaviti da se emituje u Azerbejdžanu.

XS
SM
MD
LG