Dostupni linkovi

Er Azija: Kupljena za 26 centi, i brzo porasla


Er Azija (Air Asia), čiji je avion u nedelju nestao iznad Javanskog mora, prva ja niskotarifna aviokompanija u Jugoistočnoj Aziji.

Generalni direktor i vlasnik Er Azija Toni Fernandes je 2001. s poslovnim partnerima kupio tu kompaniju i njena dva aviona za samo 26 centi i preuzeo dug od 11,4 miliona dolara.

Time je aviosaobraćaj, kojim su prethodno dominirale kompanije Singapur Erlajns i Taj Ervejz, učinio pristupačnim za milione ljudi koji ranije nisu mogli da priušte avionske karte.

Međunarodna asocijacija aviosaobraćaja predviđa da će avionima u azijsko-pacifičkom regionu za dve decenije leteti 42 odsto putnika na svetskom nivou.

"Putovanje avionom je stvoreno za Aziju. Možete da vozite ili putujete vozom s jednog kraja Evrope na drugi, ali to nije slučaj ovde. Hoćete da pokušate da vozite iz Kuala Lumpura u Bangkok? Srećno drugar!", kazao je Fernandes u intervjuu za Asošiejtid pres 2002. godine.

Nestanak jednog od njegovih aviona sa 162 putnika i članova posade Fernandes je nazvao najgorom noćnom morom.

"Proći ćemo kroz ovo mučenje zajedno. Budite jaki. Nastavite da budete najbolji. Molite se", poručio je svom osoblju preko tvitera.

Fernandes je 2011. kupio većinski udeo u engleskom fudbalskom klubu Kvins park rendžersi, a finansirao je i tim Formule 1.

XS
SM
MD
LG