Dostupni linkovi

U Bakuu je opasno biti novinar


Azerbejdžan: Upad u biro RSE u Bakuu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Azerbejdžan: Upad u biro RSE u Bakuu

Novinari i urednici RSE redakcije u Bakuu, dva dana nakon upada policije u njihov biro u glavnom gradu Azerbejdžana i dalje su maltretirani, nemaju pristup svojim radnim mjestima jer su istražitelji naredili da se biro zatvori.

Kenan Aliijev, direktor Azerbejdžanskog servisa saopštio je da je više od deset novinara, bilo da su u pitanju stalno zaposleni ili honorarni saradnici već bilo privedeno na saslušanja u ured državnog tužioca i da su im postavljana pitanja vezana za njihovo zaposlenje.

Većina ih je odbila da odgovara na pitanja istražitelja bez prisustva advokata.

Birou RSE u Bakuu
Birou RSE u Bakuu

Policija je 26. decembra upala u Baku biro Azerbejdžanskog servisa, oduzela kompjutere i lična dokumenta zaposlenih u birou, nakon čega je redakcija zapečaćena. Istražitelji su saopštili da se biro RSE našao pod istragom kao "firma koja se finansira iz insotranstva". RSE u Azerbejdžanu kao i u drugim zemljama finansira se iz američkog budžeta na veoma transparentan način.

Trenutno se u zatvoru u Azerbejdžanu nalazi 15 novinara i blogera, a medju njima je i Hadidža Ismailova (Khadija Ismayilova), nagrađivana novinarka koja je i redovni saradnik RSE u Bakuu.
Sud je 26. decembra odbio zahtjev Ismailove da se njena dvomejsečna kazna zatvora zamijeni za kaznu kućnog pritvora.

Reporteri bez granica osudili su upad u redakciju RSE u Bakuu i taj potez vlasti označili su kao najnoviji potez režima u nastojanju da uguši pluralizam u medijima.

RSE osuđuje policijsku akciju u Bakuu

Saslušanja bez svjedoka

U saopštenju Radija Slobodna Evropa glavni urednik i ko-predsjednik RFE/RL Nenad Pejić osudio je policijsku akciju u Bakuu i izrazio zabrinutst zbog, kako je rekao, teroriziranja naših novinara i njihovih obitelji.

Nakon što je zatvoren biro policija sada traži novinare na njihovim kućnim adresama i odvodi ih na saslušanja.

U policijskoj akciji koja je izvan svih normi čak i po azerbejdžanskim standardima, agenti su u subotu, 27. decembra uveče došli u kuće reportera i tražili od njih da idu na saslušanje kod državnog tužioca. Nekim novinarima je rečeno da dodju na saslušanje u ponedjeljak, 29. decembra.

Upravo zbog toga što je upad u biro obavljen uoči vikenda, niko od novinra nije imao priliku da bude saslušan u prisustvu advokata, iako je i po azerbejdžanskom zakonu neophodno da postoji svjedok na saslušanju.

Advokatu koji zastupa biro u Bakuu zaprijećeno je da će izgubiti dozvolu za rad ukoliko se angažira na strani novinara.

Johann Bihr, koji u okviru Reportera bez granica brine za slboodu medija u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, ističe da režim predsjednika Alijeva sistematski uništava ostatke slobodnog govora i obračunava se s nezavisnim medijima.

"Nemoguće je riječima opisati razmjere obračuna s medijima koji se upravo odvija" dodaje Bihr.

U svom posljednjem izvještaju Reporteri bez granica dodijelili su Azerbejdžanu 160 mjesto na listi koja obuhvata 180 zemalja u kojima je analizirana sloboda štampe.

Američki senator Ben Kardin koji je na čelu američkog helsinškog komiteta, apelovao je na Azerbejdžan da zautavi napad na novinare.

"Najnoviji upad u redakciju RSE u Bakuu predstavlja nastavak veoma uznemiravajućeg trenda azerbejdžanske vlade da uguši glas opozicije i dolazi samo nekoliko dana nakon hapšenja Hadidže Ismailove, poznate novinarke koja je i saradnik RSE u Bakuu" izjavio je senator Kardin.

Zatvaranje biroa RSE u Bakuu, izazvalo je zabrinutost zvaničnog Washingtona kao i BBG-a, upravnog odbora koji nadgleda emitovanje programa u inostranstvu.

"Upad u redakciju bez bilo kakvog pravnog osnova predstavlja eskalaciju u procesu gušenja slobodnih medija od strane Azerbejdžanske vlade" izjavio je Džef Šel (Jeff Shell). "Apelujemo na vlasti u Azerbejdžanu da omoguće novinarima u RSE redakciji u Bakuu da nastave svoj posao."

Azerbejdžanski servis RSE, poznat pod iemnom Radio Azadlik, zabranjen je još 2009. godine, ali se i dalje obraćao javnosti u toj zemlji preko web stranice.

Zatvaranje RSE redakcije u Bakuu došlo je nakon sličnih akcija usmjerenih protiv nevladinih organizacija i grupa koje podržavaju slobodu medija u Azerbejdžanu.

U avgustu 2014 policija je obustavila rad Instituta za slobodu i sigurnost reportera, Instituta za prava novinar, kao i internacionalne orgnizacije IREX.

Nakon sličnih akcija policije zatvorene su i nevladine organizacije Nacionalni institut za demokratiju i ured Oxfam-a.

Tokom posljednjih nekoliko mjeseci veliki broj aktivista je pritvoren samo zbog političkih ubjedjenja. Vjeruje se da je trneutno u Azerbejdžanu najmanje 100 političkih zatvorenika. Među njima je i Lejla Junis (Leyla Yunus), poznati borac za ljudska prava i direktor Instituta za mir i demokratiju.

XS
SM
MD
LG