Dostupni linkovi

Microsoft patentirao "tastaturu za oči"


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Za samo nekoliko decenija čovek je prevalio put od teških dugmića pisaćih mašina do virtuelnih tastera na ekranima osetljivim na dodir, a Microsoft je pre nekoliko dana prijavio patent koji opisuje sistem u kome bi se umesto prstiju za kucanje koristio pogled.

Sistem je prvenstveno namenjen onima koji ne mogu da koriste ruke, a deluje da bi mogao da bude zaista revolucionaran.

Za razliku od već postojećih, mahom sporih, rešenja, koja zahtevaju da se pogled dugo zadrži na određenoj poziciji, Microsoft planira da ubrza ceo proces uvođenjem kombinacije prepoznavanja obrazaca i stvaranja baze podataka za svakog korisnika.

"Prikupljanjem svih pravaca pogleda od početka unosa do signala da je unos završen, a zatim obradom svih podataka, čitave reči ili rečenice bi mogle da se isporučuju odjednom. To bi moglo da korisnicima omogući da se na svakom slovu zadržavaju veoma kratko", piše u patentu.

Naravno, patent ne znači da će proizvod ugledati svetlost dana, ali znajući da je Microsoft ušao i u VR trku, da postoje senzori za praćenje pokreta glave i mogućnost da neko u virtuelnom svetu osmisli sistem napredniji od replike tastature, možda je moguć mnogo brži unos u odnosu na ono što mogu dobro utrenirani prsti.

XS
SM
MD
LG