Dostupni linkovi

Vlada Srbije odbija predlog sindikata prosvete


Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić izjavio je danas da je nemoguće prihvatiti predloge sindikata prosvete o mesečnoj isplati pomoći od 4.500 dinara i pozvao ih da ne trguju, već prekinu štrajk i zajednički traže trajna realna rešenja.

"Teret ovih reformi svi moramo da podnesemo. Vlada mora da odbije taj predlog, sredstava nema, ali će ih biti ako budemo vredno radili", rekao je Verbić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije, kojoj je prisustvovala i potpredsednica Vlade Kori Udovički.

Ministarstvu prosvete jutros je prosledjena ponuda prosvetnih sindikata koja predvidja obustavu štrajka, ako prosvetnim radnicima bude isplaćivana mesečna pomoć do 4.500 dinara i ako se uštede u Ministarstvu, nastale racionalizacijom, usmere na njih.

Verbić je pozvao Vladu i sindikate da se bave suštinskim stvarima.

"Ugovor sa MMF-om nas onemogućava da imamo bilo kakva davanja, pa je predlog sindikata nemoguć", rekao je Verbić i dodao da to što zahtevi prosvetara ne mogu biti ispunjeni nije stvar nedostatka razumevanja već teških odluka donetih radi oporavka države.

Prema njegovim rečima, mere štednje najavljene su u maju kada je rečeno da neće biti izuzetaka.

XS
SM
MD
LG