Dostupni linkovi

Đukanović: Nema skrivenih razloga za povlačenje šefa ANB


Crnogorski premijer Milo Đukanović saopštio je danas da "nema skrivenih" razloga u povlačenju direktora tajne policije Bora Vučinića sa te dužnosti i
saopštio da je taj potez napravljen "na osnovu zajedničke procene".

"Mi smo imali razgovor i procenili da treba da se napravi ovakav potez koji se napravio. Nema nikakvog skrivenog razloga", kazao je Đukanović novinarima u Podgorici i objasnio da je ocenjeno "da je potrebno dodatnim naporima intenzivirati aktivnosti na ispunjavanju obaveza koje će Crnu Goru kvalifikovati za poziv u NATO 2015. godine."

Vučinić je u utorak obavestio javnost da se povlači sa dužnosti direktora ANB-a posle dogovora sa premijerom Milom Đukanovićem.

Reforma bezbednosnog sektora u celini, a posebno ANB je ranije više
puta isticana kao jedan od prioriteta na putu Crne Gore za punopravno
članstvo u NATO-u.

Vučinić nije saopštio razloge povlačenja, dok deo javnosti kao moguće motive navodi da je vrh vlasti nezadovoljan njegovim radom, da mu se zamera "preterano" otvaranje službe ka stranim obaveštajcima, a kao motiv navode se i navodni sukobi u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić i član nacionalnog Saveta za bezbednost saopštio je da je iznenađen povlačenjem Vučinića, pohvalio njegog rad na čelu ANB-a i pomenuo njegovu nedavnu "uspešnu" posetu sedištu NATO-a u Briselu.

Krivokapić je tražio sednicu nacionalnog Saveta za bezbednost na kojoj bi se razjasnili razlozi Vučinićevog povlačenja, ali je premijer poručio da je "zakon jasan" i da je funkcionisanje ANB-a u "punoj" nadležnosti vlade.

XS
SM
MD
LG