Dostupni linkovi

Svjedoci obrane različito na suđenjima Karadžiću i Mladiću


Tribunal u Hagu, ilustrativna fotografija
Tribunal u Hagu, ilustrativna fotografija

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću obrana će uskoro izvesti svog stotog svjedoka u vezi poricanja optužbi - za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodni promatrača za taoce.

Obrana generala Mladića tijekom suđenja je često prebacivala zapovjednu odgovornost s vojnih na civilne vlasti bosanskih Srba za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima – što je inače također radio, ali u drugom smjeru – i ratni predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić tijekom svoje obrane.

Budući da i Mladić izvodi gotovo istovjetne svjedoke kao i Karadžić – i oni često mijenjaju svoje iskaze – u pogledu toga tko je odgovoran za sporne akcije koje su dovele do zločina – vojne ili civilne vlasti Republike Srpske.

Uz riječ – logori, ispustio pridjev - vojni

Koliko Mladićeva obrana ima lakši posao jer poziva iste svjedoke sa suđenja Karadžiću, toliko haško tužiteljstvo ima lakši posao osporavati njihovu vjerodostojnost – ističući razlike među njihovim iskazima.

Milovan Lelek
Milovan Lelek

Ovotjedni svjedok Milovan Lelek, oficir u brigadi VRS-a u Rogatici, općini gdje je prema optužbi 1992.godine počinjen progon nesrpskog stanovništva – dao je iskaz u vezi logora – tvrdeći da su civili tamo držani zbog zaštite, a ne kako bi se ubijali ili mučili i potom protjerali. Lelek je na prethodnom suđenju Karadžiću naveo kako su logori bili pod vojnom vlašću, dok je sada, na suđenju Mladiću – to prešutio.

Ova riječ – vojni, koja se nalazi u iskazu u predmetu Karadžić, izvađena je u iskazu u predmetu – Mladić, zar ne?“, primijetio je tužitelj Jonathan McDonald.

Vojni? A vidi se dolje da su zatvarani i vojnici, navode se čak i vojnici srpske nacionalnosti. Znači samo greškom nije stavljeno vojni. Čim je pritvor, rat je, znači da je vojni. Ne vidim tu neku veliku razliku“, pravdao je izmjene svjedok obrane.

Gospodine Lelek, iznijet ću Vam jednu tvrdnju – ove izmjene i ispuštanja u ovoj izjavi u predmetu Mladić – su dio nastojanja da se minimizira uključenost VRS-a i optuženog u ovom predmetu – u događaje u općini Rogatica. Možete li mi odgovoriti na ovu tvrdnju?“, suočio je potom tužitelj McDonald svjedoka obrane i s razlozima mijenjanja iskaza.

Svjedok o mijenjanju iskaza: nisam vidio da nema pečata

Nakon Leleka i zadnji svjedok obrane za ovaj tjedan je na suđenju Mladiću dao drugačiji iskaz nego svjedočeći za potrebe Karadžićeve obrane. Vojislav Kuprešanin, član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, SDS-a i jedan od čelnika tzv.Autonomne regije Krajina – na suđenju Karadžiću je izjavio da ratni predsjednik Republike Srpske nije imao kontrolu nad generalom Mladićem - iako mu je bio Vrhovni zapovjednik.

Sada Kuprešanin to nije spomenuo u glavnom iskazu Mladićevoj obrani, a uz to je i prvi puta osporavao zapisnike sa Skupštine ARK-a koji prema tužiteljstvu ukazuju na organizirani udruženi zločinački poduhvat stvaranja čisto srpskih teritorija. Kuprešanin je zbog toga upozoren i od predsjedavajućeg suca Alphons-a Oriea.

Zbog čega to niste rekli kada je s Vama vodio razgovor tim obrane gospodina Mladića i gospodina Karadžića?“, upitao je Kuprešanina sudac Orie.

Vojislav Kuprešanin
Vojislav Kuprešanin

„Da nisam vidio pečat ne bi to komentirao uopće. Evo sada nema pečata i kako da to komentiram kad to nije istina“, pokušao je pravdati svoje poricanje zapisnika sa Skupštine ARK-a svjedok obrane, u kojima je bila vidljiva suradnja lokalnih sa centralnim vlastima bosanskih Srba.

Kuprešanin će dovršiti svjedočenje idući tjedan, kada se očekuje da će daljnjim iskazima ukupan broj svjedoka Mladićeve obrane – prijeći stotinu, dok ih se do kraja suđenja želi ispitati još oko 200. Baš kao i u slučaju Karadžićeve obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG