Dostupni linkovi

Direktor CIA: Postupci nekih oficira za žaljenje


Džon Brenan
Džon Brenan

Direktor CIA-e John Brennan, priznao je da su istražitelji ove Agencije, na svoju ruku primjenjivali surove metode ispitivanja nad zatvorenicima, ali je dodao da su učinjene i mnoge dobre stvari u tim „konfuznim vremenima“.

Dva dana nakon što je američki Senat objavio izvještaj koji pokazuje da su agenti CIA koristili surove metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam, oglasio se i direktor Centralne obavještajne agencije, press konferencijom, iz Langleya, sjedišta CIA u državi Virginia.

Tom je prilikom izjavio kako su postupci nekih oficira za žaljenje, te kako su neki od njih neovlašteno koristili brutalne metode, krijući to od javnosti, Ministarstva pravde, sve do Bijele kuće.

Izvještaj senatskog Odbora, obuhvatio je petogodišnje praćenje rada CIA-e, nakon udara od 11.septembra 2001. Nakon što je dokument objelodanjen, izazvao je zgražanje cijelog svijeta, te medjunarodne zajednice.

Direktor Brennan koji je priznao greške, kazao je medjutim da su dobijene korisne i vrijedne informacije, a da su zatvorenici, nakon isljedjivanja bili podvrgnuti liječenju.

Metode koje su koristili tokom istraga, američki predsjednik Barack Obama, baš kao i Senatski odbor, nazvali su torturom, ali je prvi čovjek CIA-e to odbio učiniti.

"Jedan od najvažnijih frustrirajućih aspekata ovog dokumenta jeste da širi mišljenje kako su CIA i njeni službenici nepouzdani. To je medjutim stav koji apsolutno ne korespondira s mojim iskustvima u radu Centralne obavještajne agencije."

Brennan je bio viši dužnosnik CIA 2002.godine, kada je uveden program „naprednog ispitivanja“ osumnjičenih za terorizam.

George W Bush, američki predsjednik u to vrijeme nije ovih dana komentirao izvještaj Senata, ali je njegov potpredsjednik Dick Cheney, apsolutno odbacio sve kritike tehnike koja je primjenjivana.

„Muškarci i žene u CIA radili su tačno ono što smo mi htjeli“, kazao je Cheney za Fox News. On je dodao da su zahvaljujući „naprednim tehnikama ispitivanja“, uhvatili Haleda Šeika Mohameda koji je bio mozak operacije 11. septembra.

„Šta smo trebali tada uraditi? Poljubiti ga u oba obraza i zamoliti ga da nam kaže šta on zna! Naravno da ne“, izjavio je bivši potpredsjednik SAD, Dick Cheney.

Na kraju Press konferencije u Langley-u, direktor CIA-e, Brennan je kazao

"U svjetlu činjenice da su ove tehnike napuštene prije sedam godina, moja žarka želja je da ostavimo po strani ovu raspravu i krenemo naprijed, da se usredotočimo na aktuelne izazove za nacionalnu sigurnost.“

XS
SM
MD
LG