Dostupni linkovi

Vukčević: Policija opstruisala istragu u predmetu Štrpci


Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je policija opstruirala istragu o zločinu u mestu Štrpci 1993. godine u kome je iz voza na pruzi Beograd-Bar oteto i kasnije ubijeno 20 osoba, uglavnom bošnjačke
nacionalnosti.

"Istraga je dugo trajala zato što su, očigledno, odmah nakon izvršenog zločina počele opstrukcije. Lično sam bio začuđen do kog nivoa te opstrukcije idu", kazao je Vukčević za nedeljnik "Novi magazin" povodom nedavnog hapšenja 15 osoba u Srbiji i Republici Srpskoj koje su osumnjičene za učešće u tom zločinu.

Prema njegovim rečima, na sporost istrage uticala je pored opstrukcija policije i "inercija" pravosudnih organa.

Vukčević je ocenio da je intenziviranje rada na slučaju Štrpci "koincidiralo" s početkom tužilačke istrage i saradnjom s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.

"Posle sastanka s glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, formirali smo zajednički tim, odredili nosioce posla u Srbiji i BiH, pripadnike MUP-a tamo i ovde. Ovde sam ja tražio da se promeni kompletna ekipa policije koja je radila na ovom predmetu, jer sam zapazio opstrukcije kod policije i odliv informacija prema ljudima koji nama mogu biti interesantni", kazao je Vukčević.

On je dodao da je bilo "teško" doći do svedoka zločina jer su se oni nalazili "u okruženju takozvanih patriota u kome je svako ko progovori bio izložen velikoj opasnosti".

"Osumnjičeni su u međuvremenu postali moćni biznismeni, neki su bili na položajima koji su im, naizgled, obećavali imunitet i zaštitu od krivičnog progona", rekao je tužilac.

XS
SM
MD
LG