Dostupni linkovi

Osude hapšenja novinarke RSE u Azerbajdžanu


Hatidža Ismailova
Hatidža Ismailova

Hadidža Ismailova, novinarka Azerbajdžanskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE) u pritvoru je od 5. decembra i to pod „sramnom“optužbom, citira britanski „Guardian“ Nenada Pejića, glavnog urednika RSE.

Ismailova je u dvomjesečnom istražnom pritvoru u Bakuu pod optužbom da je natjerala jednog čovjeka na moguće samoubojstvo.

„To je drugi pokušaj u dvogodišnjoj kampanjida se ušutka novinarka koja je istraživala korupciju unutar vlasti,kao i kršenja ljudskih prava u Azerbajdžanu. Hatidža je kažnjena zbog svog novinarskog rada“, kaže Pejić.

Optužba je podignuta dan nakon što je Ramiz Mehdijev, šef ureda predsjednika Ilhama Alijeva, u tekstu na čak 60 stranica ustvrdio da Ismailova „prkosi i širi laži protiv uglednih članova društva, a sve kako bi zadovoljila svoje gospodare u inozemstvu.“

U istoj izjavi se kaže da je Azerbajdžanski servis RSE na „odvratnom putu,te da njegovi novinari rade za stranu tajnu službu“.

Nenad Pejić
Nenad Pejić

Mehdijevo saopćenje je opasno i nesmotreno i može se tumačiti kao prijetnja svim uposlenicima Radija Slobodna Evropa“, naglašava Pejić.

Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Evropi ocjenjuje da je hapšenje Ismailove „orkestrirani pokušaj da se uguši njen kritički i slobodan glas.“

Predsjenica PACE Anne Brasseur izrazila je duboku zabrinutost zbog hapšenja novinarke.

„Hatidža Ismailova je dugogodišnja partnerica Vijeća Evrope. Bila sam šokirana onim što mi je nedavno ispričalao pritisicima vlasti prema njoj, ali i prema drugim zaštitnicima ljudskih prava“, navela je Brasseur.

"Amnesty International" također je upozorio da je hapšenje novinarke pokušaj da se uguše slobodni mediji u Azerbajdžanu.

Organizacija "Human Rights Watch" smatra da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava i namjeri da se uništi civilno društvo.

"Reporteri bez granica" zatražili su hitno puštanje Ismailove na slobodu, te je uvrstili među 100 najpoznatijih boraca za slobodu govora u svijetu.

Američki State Department također je osudio hapšenje Ismailove. Vlasti u Bakuu tvrde da izjava State Departmenta i drugih svjetskih nevladinih organizacija ne odgovaraju stvarnosti, te da nijedna međunarodna organizacija nema pravo procjenjivati što se događa u Azerbajdžanu.

Šef društveno-političkog ureda predsjedničke administracije Ali Hasanov kaže da su međunarodne izjave pristrane i da pokušavaju utjecati na istragu pravosuđe.

"U Azerbajdžanu je sloboda izražavanja i informiranja potpuna. Ovdje se novinarine hapse zbog političkog stave i razmišljanja”, tvrdi Hasanov.

Hatidža Islmailova je objavila niz istraživačkih tekstova u kojima razotkriva financijske malverzacije članova predsjedničke obitelji. Vlasti su još prije dvije godine protiv nje pokrenule nečuvenu kampanju u kojoj su difamirali njen privatni život.

XS
SM
MD
LG