Dostupni linkovi

Bivši kineski general: Primena sile opcija za problem Tajvana


Kina neće ostaviti problem Tajvana "dugo nerazrešenim", a primena sile, jedna je od opcija, izjavio je bivši kineski general Liu DŽingsong, pošto je vladajuća stranka bliska Pekingu doživela poraz na izborima na tom ostrvu.

"Pitanje Tajvana neće ostati dugo nerazrešeno. Mi nećemo napustiti mogućnost upotrebe sile; prema zakonu, postoji opcija da se pitanje razreši vojnim sredstvima, ako to bude potrebno", rekao je Liu, bivši predsednik Kineske akademije za vojne nauke, na godišnjoj konferenciji lista "Global tajms".

Liu se povukao iz aktivne službe u Narodnooslobodilačkoj vojsci Kine 1997. godine, preneo je AFP.

"Ko god da ima političku moć na Tajvanu, jedini put (za ostrvo) je očuvanje mirnih veza između dve strane zaliva, i naposletku ostvarivanje ujedinjenja", dodao je Liu.

Poraz Nacionalističke partije na lokalnim izborima, održanim krajem novembra ba Tajvanu, koja je izgubila devet gradova i okruga, uključujući svoja dugogodišnja uporišta, prestonicu Tajpej i centralni grad Tajčung, dovela je do ostavke premijera Đan Ji-Hua, dok je predsednik Mi Jing-Đeu obećao promene, naveo je AP.

Gubici koje je vladajuća stranka u Tajvanu pretrpela na izborima mogli bi da ugroze šest godina razgovora sa Kinom koji su rezultirali 21 sporazumom, pomogli u podizanju ekonomije Tajvana, istovremeno jačajući nade Pekiga za političkim ujedinjenjem.

XS
SM
MD
LG