Dostupni linkovi

Karadžić mora platiti dio svoje obrane


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) objavio je za javnost već donesenu odluku o žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kojom se potvrdilo da optuženi nije socijalni slučaj te da može sudjelovati u dijelu troškova svoje haške obrane u iznosu od 146.501 eura.

Još od uhićenja 2008.godine Karadžić je tvrdio da nema baš nikakvih sredstava potrebnih za financiranje svoje obrane, a nakon nekoliko godina istrage njegove imovine Tajništvo suda je 2012.godine odredilo iznos u kojem može participirati – na što se optuženi opetovano žalio.

Karadžić nije demonstrirao da je Raspravno vijeće pogriješilo podržavajući odluku Tajništva.“, stoji u odluci peteročlanog Žalbenog vijeća kojom se potvrdilo da optuženi mora platiti određeni iznos.

U odluci koju je potpisao tajnik John Hocking navedeno je inače da optuženi sa svojom suprugom Ljiljanom posjeduje obiteljsku kuću, da je njegova supruga do 2012.godine bila suvlasnica privatnog biznisa i nekretnina na Palama, kao i da ona prima mjesečnu mirovinu.

Karadžić (69) se na sudu, protiv optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) - zastupao sam, no troškovi pravnih savjetnika u višegodišnjem procesu mogu iznositi i do višemilijunskih iznosa.

Podsjetimo, generalu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku Tajništvo suda je također naložilo da vrati novac koji mu je sud dodijelio, nakon što je utvrđeno da može platiti iznos od oko 2,8 milijuna eura.

Također, zbog odbijanja financiranja njegove obrane, od iznošenja dokaza je odustao i vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, koji trenutno boravi na privremenoj slobodi u Beogradu.

Suđenje Karadžiću po 11 točaka optužnice počelo je 2009.godine, a završilo završnim riječima u postupku u listopadu 2014.godine – tijekom kojih je tužiteljstvo zatražilo kaznu doživotnog zatvora, a optuženi oslobađanje. Prvostupanjska presuda se očekuje iduće godine, a nakon toga i žalbeni proces.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG