Dostupni linkovi

Formiranje oružanih snaga prioritet nove kosovske vlasti


Na šestoj godišnjici od osnivanja Kosovskih snaga bezbednosti predsednica države Atifete Jahjaga kazala je da je okončanjem procesa strateške revizije sektora bezbednosti povećana potreba za stvaranjem modernih oružanih snaga Kosova.

Jahjaga je na ceremoniji u kasarni "Adem Jašari" u Prištini istakla da buduće oružane snage Kosova trebaju da imaju odbrambene kapacitete koji će odgovoriti bezbednosnim izazovima.

“Budućnost Kosovskih snaga bezbednosti, koja nema alternativu, ostaje primarni posao za novu Skupštinu, insitucija koja je veoma potrebna i važna za zemlju i za njene građane, što će doprineti tome da Kosovo ima odbrambene snage, koje će kompletirati konsolidaciju naše države i doprineti kolektivnoj bezbednosti Evrope”, kazala je ona.

Predsednica je istakla da su Kosovske snage bezbednosti formirane na snažnim temeljima, vođene s ciljem stvaranja pune bezbednosne infrastrukture, u saglasnosti sa potrebama države i u harmoniji sa nacionalnim interesima, a kako bi postale faktor mira i stabilnosti u regionu i šire.

“Na tom putu snage bezbednosti su i male podršku NATO-a i njegovih mirotvornih snaga na Kosovu, kao i Nacionalne garde SAD-a, koje su vas pratile i podržale u obavljanju svih zadataka”, dodala je ona.

Odlazeći premijer u Vladi Kosova Hashim Thaçi izjavio da će euroatlantska perspektiva snaga bezbednosti biti prioritet nove vlade. On je takođe kazao da će institucije doneti brze odluke za formiranje oružanih snaga Kosova.

“Jedan od prioriteta pred nama jeste da se poduzmu sve legalne i pravne procedure a kako bi se snage bezbednosti što pre transformisale u Oružane snage Kosova”, kazao je Thaçi.

Komandant ovih snaga Kadri Kastrati rekao je da su dostignuća snaga bezbednosti vidljiva.

“Kosovske snage bezbednosti spremne su da se transformišu u oružane snage Kosova i da preuzmu nove zadatke u odbrani njenih građana”, kazao je Kastrati.

Kosovske snage bezbednosti su multietničke, lako naoružane i uniformisane snage bezbednosti koje za zadatak imaju da sprovode operacije odgovora u slučaju krize na Kosovu i u inostranstvu; operacije civilne zaštite na Kosovu; i pomoć civilnim vlastima prilikom odgovora na elementarne nepogode i druge vanredne prilike.

Upravo je pitanje transformacija ovih snaga u oružane snage Kosova dovelo do raspuštanja Skupštine Kosova zato što su poslanici srpske zajednice, čiji su glasovi potrebni za tako nešto, bojkotovali takve ustavne amandmane.

XS
SM
MD
LG