Dostupni linkovi

Hrvatska: Hag da vrati Šešelja u zatvor


Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor.

To je zatraženo zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike.

U deklaraciji, koje je inicirala bivša HDZ premijerka, sada nezavisna poslanica, Jadranka Kosor, naglašava se i obaveza Srbije, kao države kandidata za članstvo u EU, da nedvosmisleno osudi svaki govor mržnje, projekat Velike Srbije i prekrajanje međunarodno priznatih granica.

U deklaraciji se navodi da je Šešelj pred Sudom optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene nad Hrvatima, muslimanima,odnosno bošnjacima, i drugim nesrpskim stanovništvom na velikim delovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i srpske pokrajine Vojvodine.

Ocenjuje se da je odluka Tribunala o Šešeljevom puštanju na privremenu slobodu donesena bez ujednačenih kriterijuma i odstupa od načela vladavine prava.

U deklaraciji piše i da Šešelj, nakon povratka u Srbiju, "nastavlja s pretnjama, zastrašivanjem i širenjem etničke i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, vređa i ponižava žrtve, te javno zagovara teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj kao članici EU i NATO".

Sabor je zato u deklaraciji pozvao Savet bezbednosti UN da hitno raspravi delovanje Haškog suda u ovom slučaju, kako se ne bi narušilo poverenje u međunarodne institucije.



XS
SM
MD
LG