Dostupni linkovi

Narodna Skupština RS konstituisana bez dva potpredsjednika


Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS nakon desetosatnog zasjedanja je završena u ponedjeljak uveče. Za predsjednika NS RS izabran je Nedeljko Čubrilović iz Demokratskog narodnog saveza.

Poslanici su podržali i prijedlog da u novom sazivu entitetskog parlamenta budu četiri potpredsjednika ali niko na ovu funkciju nije izabran.

Prijedlozi koalicije Domovina da za potpredsjednika iz bošnjačkog naroda bude izabran Senad Bratić iz Stranke demokratske akcije, a iz hrvatskog naroda Ivana Lovrić, član Hrvatske stranke prava, nisu prihvaćeni. Isto tako odbijen je i prijedlog Srpske demokratske stranke da se za potpredsjednika izabere njihov član Nenad Stevandić. Tako da će do sljedeće sjednice parlament RS imati samo predsjednika.

Tokom ovog zasjedanja verifikovani su mandati narodnim poslanicima, koji su nakon toga položili svečanu zakletvu. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) i potpredsjednici Ramiz Salkić (Stranka demokratske akcije ) i Josip Jerković (HDZ BiH) takođe su položili svečane zakletve.

Ovu sjednicu obilježile su brojne rasprave i pauze. Najviše je bilo govora o načinu na koji su Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija, dobili skupštinsku većinu od 42 poslanika. NS RS ima 83 poslanika i ovaj broj daje potrebnu skupštinsku većinu.

Nakon najave stranke Napredna Srpska da neće podržati nijedan od dva politička bloka u RS niko nije imao skupštinsku većinu.

Prelazak dva poslanika iz koalicije Saveza za primijene u nezavisne poslanike, Ilije Stevančevića i Vojina Mitrovića i njihovo glasanje za koaliciju okupljenu oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata ,kod opozicije je pobudilo sumnju u političku korupciju.

Tome je doprinjelo i nedavno objavljivanje afera oko objavljivanja audio materijala o "kupovini" narodnih poslanika i prisluškivanju premijerke Željke Cvijanović.

Poslanici Saveza za promijene, koji čine Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Demokratski narodni pokret i još nekoliko manjih stranaka, tražili su da se na skupštini Stevančević i Mitrović izjasne da li kupljeni ili su prešli iz političkih ubjeđenja. Takođe je zatraženo da se istražni organi pozabave ovim pitanjem.

Narodna skupština nije prihvatila prijedlog zaključka kluba poslanika Srpske demokratske stranke, kojim parlament traži od nadležnih organa i institucija, prije svega, Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalnog tužilaštva Srpske da provede detaljnu istragu o navodima iz objavljenog audio materijala o "kupovini" narodnih poslanika i da o tome izvijeste entitetski parlament u roku od 30 dana.

Ova sjednica biće upamćena i po napuštanju poslanika Saveza za promijene,u jednom dijelu, zbog kako su rekli psovki i prijetnji koje je poslaniku Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića u skupštinskoj sali uputio predsjednik RS Milorad Dodik.

Opozicija je tražila izvinjenje,ali ga nije dobila. Dodik jedemantovao da je Borenoviću psovao „majku„ rekavši da je ovaj pogrešno čuo šta mu je rekao.

U pamćenju će ostati i smješne situacije u kojima se našao Ililja Stevančević, koji je po poslovniku kao najstaiji poslanik vodio skupštinu. Nepoznavanje poslovnika dovelo je do brojnih kršenja i haotičnog rada tokom zasjedanja tako da je u pojedinim momentima konstitutivna sjednica NS više je ličila na veselo društvo u kafani.

XS
SM
MD
LG