Dostupni linkovi

Miščević: Srbija ima argumente protiv uvođenja sankcija Rusiji


Srbija ima kvalitetne argumente za neuvođenje sankcija Rusiji, izjavila je šefica pregovaračkog tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević. Ona je rekla da je obaveza Srbije da uskladi spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU doneta još potpisivanjem ugovora o stabilizaciji i pridruživanju.

“U ovom momentu procenat usklađenosti je 62%. Srbija ima dobru argumentaciju za razmimoilaženje sa EU oko stava prema Rusiji, a to se odnosi na političke, ekonomske i tradicionalne veze. Ipak, svakoga dana Srbija mora da povećava usklađenost, a do momenta članstva u EU, EU mora da prihvati različiti spoljnopolitički stav Srbije“, istakla je Miščevićeva.

Šefica pregovaračkog tima je istakla da Srbija insistira na otvaranju najtežih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom jer se u njima nalaze osnove reformi.

“U poglavljima 23 i 24 se nalaze osnove reformi pravosuđa, lokalne samouprave, borbe protiv korupcije, zaštite osnovnih ljudskih prava. Taj sistem je uveden pri pregovorima Crne Gore, dakle da se u pregovore kreće sa najtežim poglavljima“, objasnila je Miščevićeva.

Kao najteže od najtežih navodi se poglavlje 35, koje sadrži i odredbe o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Na tome insistira Nemačka, Bundestag je doneo definiciju tačaka koje nemačko Ministarstvo spoljnih poslova mora da nametne pri pregovorima sa bilo kojom zemljom. To kod nas znači praćenje normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Sada nema tehničkih mogućnosti da se otvori to poglavlje, treba Evropska komisija najpre da predstavi izveštaj, pa da se onda formiraju pregovaračke pozicije. Do kraja godine je teško to uraditi, ali je EU politička tvorevina u kojoj se konsenzus može postići i preko noći tako da ništa nije nemoguće“, navodi Miščevićeva.

Ona je istakla i je tehnički moguće otvoriti poglavlje 32, za koje postoji sva neophodna dokumentacija, uz napomenu da su pregovori Srbije sa EU počeli septembra prošle godine, otvaranjem skrininga.

XS
SM
MD
LG