Dostupni linkovi

Komemoracija Jovanu Ćirilovu: Doveo je svet u Beograd


Komemoracija Jovanu Ćirilovu
Komemoracija Jovanu Ćirilovu

Komemoracija teatrologu Jovanu Ćirilovu održana je u Skupštini Beograda. Istaknuti dramaturg i dugogodišnji selektor pozorišnog festivala BITEF biće sahranjen u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Rodbina, prijatelji i brojne istaknute ličnosti kulturnog života odali su počast Jovanu Ćirilovu koji je u nedelju u Beogradu preminuo u 84. godini života.

Tamara Vučković, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kom je Ćirilov dugo radio, govorila je o neizbrisivom tragu koji je ostavio u životu grada.

“Njegovim delovanjem činio je da Beograd bude nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi Evrope i sveta. Kada govorimo o delu gospodina Jovana Ćirilova moramo da mislimo i na vrednosti za koje se zalagao i borio. Za toleranciju, različitost, otvorenost ka svetu, moderne ideje, za savremeno ne samo u teatru…”

Glumac Branimir Brstina podsetio je i na doprinos Jovana Ćirilova Ateljeu 212, čiji član je takođe bio.

“Putovao je u potrazi za novim pozorišnim tendencijama. Bio je veliki majstor građenja prijateljskih umetničkih mreža, mnogo pre nego što je to postalo nezaobilazno određenje sadašnjice. Povezujući nas sa svetom crtao je nove pozorišne mape na kojima je Atelje 212 postao nezaobilazna odrednica. Tandem Mira Trailović i Jovan Ćirilov odveo je Atelje u svet i doveo svet u Beograd. I nastao je BITEF…”

Miloš Latinović, direktor BITEF teatra, rekao je da je Ćirilov bio jedinstven po svemu.

“Pa i po tome da je u svetu, koji nedvosmisleno želi da svrstava, obeleži i ukalupi, on uspevao da bira. I mogao je Jovan Ćirilov da bude sve što poželi. Ali on je odabrao i uspeo da bude relevantno sve. Sve ono što se ne da definisati i uklopiti u modele današnjeg sveta. Nedostajaće nam, još uvek nismo svesni koliko.”

Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Ćirilova je opisao kao znamen Beograda.

“Bio je čovek izuzetne erudicije, renesansnih i velikih znanja, u vremenima koja nisu znanja visoko cenila. Njegova tiha i blaga ali mudra i jaka reč čula se daleko i snažno u buci uzburkanih epoha u kojima je živeo. Bio je tolerantan u netolerantnim vremenima. Čuvar savesti i osoba posebnih nazora. Jedinstven i dragocen u svemu čega se dotakao.”

Glumica Jelena Ilić, pročitala je pismo selektorke BITEF-a Anje Suše koja se Ćirilova seća kao dostojanstvenog i hrabrog čoveka.

“Poštovao je druge, čak i onda kada oni nisu poštovali njega. I opraštao je. Uvek je išao dalje u mnogo pravaca. Poštovao je vreme, i svoje i tuđe, prošlo, sadašnje i buduće. I govorio mi je ‘Ako nešto loše mora da se dogodi ja ne moram da mu idem u susret’. Još jedna anegdota, za kraj koji to nije.”

Komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održana u podne 20. novembra na sceni "Ljuba Tadić", a istog dana u 14.30 Jovan Ćirilov biće sahranjen.

Jovan Ćirilov bio je nosilac francuskog ordena Viteza umetnosti i književnosti i dobitnik Sterijinih nagrada za kritiku i životno delo, Oktobarske nagrade Grada Beograda za celokupno stvaralaštvo i nagrade Joakim Vujić za doprinos srpskom pozorištu.

XS
SM
MD
LG